Hemmagjorda köttbullar

Vi har mycket köttfärs i frysen, så det var dags att göra något åt det. Vi tog fram 500 g älgfärs men även 500 g nötfärs 15%. Älgkött är ett väldigt magert kött, så det behövs ofta något fetare att blanda ut det med. Vi använde hälften av båda köttfärserna idag, så det blev så här:

250 g älgfärs
250 g nötfärs 15%
3/4 dl fiberhavregryn
4 tsk potatismjöl
1½ dl grädde
½ gul lök, finhackad
salt och svartpeppar

Börja med att blanda havregryn, potatismjöl och grädde i en bunke och låt stå och svälla i ca 10 min. Perfekt medans man hackar löken och förbereder lite mera. Ner med lök och köttfärserna och blanda runt. Blanda inte för mycket, utan det räcker att blanda runt.

Köttbullar

Rulla bollar i valfri storlek, Daniel rullade stora som en femkrona den här gången. Stek i smör och var uppmärksam, för de bränns lätt.

Köttbullar1

Köttbullar2

När stekningen är klar, häll på en skvätt grädde i stekpannan och vispa runt. Krydda upp med lite soja och peppar, så har du en väldigt god gräddsås snabbt som attan. Det smakar inte något om älgfärsen i sig, så man kan krydda upp den mer än vad vi gjorde. Då kan man enkelt ta i 8 mortlade enbär och 2-3 tsk torkad timjan i köttfärssmeten.

Kommentera