Kaffekakor

En riktigt god småkaka som man lätt kan äta fler än en av är kaffekakor. Ha dem redo i frysen, och ta fram vid oväntat (eller lika gärna väntat) besök. Jag har hittat receptet hos Matplatsen och har provat baka den ett antal gånger redan. Lite otippat så är det en av Alvas favoriter, men det är för att de inte smakar kaffe. Här kommer receptet:

Deg:
200 gram kallt smör
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffe pulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kaffesmörkräm:
100 gram smör, rumsvarmt
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
0,5 msk kallt kaffe

Vispa smör och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Forma degen till två rullar 4-5 cm i diameter. Plasta in rullarna och lägg dem i kylen i ca 2 timmar.

Kaffekakor

Sätt ugnen på 175 grader. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 8 minuter. Kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för tätt. Låt kakorna kallna.

Kaffekakor1

Gör under tiden smörkrämen. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Vispa i äggulan och kaffet. Bred smörkrämen på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.

Kaffekakor2

Kommentera