Spenat och ädelostpasta

En pastarätt som jag har gjort många gånger, och jag lärde mig i Björkliden 1997. Jag minns inte ifall jag kokade ihop rätten själv, eller om jag fick tips från en kollega, men det är en god och enkel rätt. I Björkliden bodde jag i ett gemensamt hus, och jag hade bara ett rum som var ”mitt”. Resten av huset delade jag med sex st andra kollegor och vi samsades om ett litet kylskåp, två spisplattor, toaletter och dusch. När jag ser tillbaka på den här tiden så kan jag säga att det var här jag växte upp. Jag var 20 år gammal när jag kom till Björkliden. Kände ingen, hade aldrig åkt tåg (men satte mig på tåget och åkte 80 mil norrut), gillade att åka skidor men var väl inte så duktig, var väldigt kräsen i mat osv. En liten snorvalp helt enkelt.

Nåväl, pastarätten som jag lärde mig laga. Förmodligen fick jag tips av någon kompis, för jag hade nog inte kommit på själv att jag skulle använda varken ädelost eller spenat. Så här gör jag nu:

Pasta till fyra personer (den här gången tog jag färsk tagliatelle)
2 dl creme fraiche
½ dl grädde
½ förp Kvibille Gräddädel, ca 80g
70 g färsk spenat (en hel liten påse)
peppar
Ev riven parmesanost

Sätt på en kastrull med pastavatten och koka pastan. I en annan kastrull så kokar du upp creme fraiche och grädde, ner med smulad ädelost och smaksätter med peppar, ta kastrullen av värmen. Låt osten smälta och blanda ner spenaten i den varma såsen så spenaten mjuknar. Blanda ihop pasta och pastasåsen, och toppa med riven parmesanost. Riktigt gott!

spenatpasta spenatpasta1

Kommentera