Västerbottenspaj med brysselkål

Brysselkål var inget jag tyckte om som barn, men det är ju faktiskt väldigt gott. Att bara smörsteka dem och ha som tillbehör till en kyckling eller en köttbit är ett sätt att äta den på, ett annat sätt är att lägga dem i ett pajskal och hälla en ostblandning över. Västerbottenspaj är väldigt gott bara som den är, men jag skulle säga att den blir snäppet godare (och mera matig) om man lägger ner några grönsaker. Brysselkål hör ju dessutom till julbordet så det här är en god variant till julbordet, eller vilken dag i veckan som helst. Här kommer kombinationen västerbottenspaj med brysselkål:

100 g Smör
1½ dl Vetemjöl
½ dl Grahamsmjöl

2 Ägg
1 dl Grädde
2 dl riven Västerbottensost
1 dl keso (valfritt)
10 Brysselkål

Börja med pajdegen och att sätta ugnen på 200 grader. Jag brukar ta fram smöret en stund innan och dela det i mindre bitar, så det blir varmare och mera lättarbetat. Blanda i mjölsorterna och knåda ihop en deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda den i 10 min.

Blanda under tiden ägg, grädde, västerbottensost och ev keso. Smaksätt med vitpeppar. Då det förgräddade pajskalet kommer ut, skär brysselkålen i halvor och lägg ner dem i pajskalet. Häll ostsmeten över och sätt in i ugnen. Ca 20 min senare är pajen klar och redo att ätas. Då vi åt häromdagen, så fyllde vi på med lite creme fraiche, rom och tomater. Gott och enkelt!

Västerbottenspaj med brysselkål

Kommentera