Alvas lakritsklubbor

Jag kom hem och mötte jullovslediga Alva i dörren. Hon tittar uppfordrande på mig och säger att hon vill göra godisklubbor ur receptboken Vinterns söta av Systrarna Eisenman. Typ nyss. Så det är bara för mig att klä av mig ytterkläderna och vara behjälplig i köket. Alva är tio år och är duktig i köket, men jag vill inte att hon ska hålla på med ugnen eller spisen själv ännu, och absolut inte med hett socker. Så här kommer Alvas lakritsklubbor, men de tillverkades med mig närvarande. Så här gjorde hon:

3 dl strösocker
1 dl sirap
1 dl vatten
ca 7 droppar svart karamellfärg
1 tsk lakritspulver
Nya grillpinnar i trä – avbrutna i rätt storlek

Börja med att olja en plåt med (raps)olja. Blanda socker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka tills sockermassan når 145 grader. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt karamellfärg och lakritspulver. Blanda och klicka sedan ut små högar på den oljade plåten. Tryck fast ett klubbhandtag och låt sockermassan stelna.

Alvas lakritsklubbor

Kommentera