Ostpaj med kikärtor

Ostpajer kan man äta som tillbehör till väldigt många rätter. Det klassiska är väl Västerbottenspajen till midsommar, men var inte rädda för att testa en ostpaj även andra gånger på året. Det är alltid gott! Den här gången hade jag en bit stark prästost över, som jag ville göra något annat med. Det blev då en ostpaj med kikärtor. Så här:

100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
Rosmarin efter smak

Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur, under tiden du tex river osten.
Blanda sedan smöret med de två mjölsorterna och även hackad färsk rosmarin. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och häll i ostsmeten:

3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven Prästost
100 g kikärtor, antingen om du vill ha dem hela, delvis mosade eller helt mosade – välj själv.
½ dl majonäs
Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde. Häll ner resten och blanda runt ostsmeten. Häll den sedan i det förgräddade pajskalet. In i ugnen i ca 25-30 min.

Ostpaj med kikärtor

Serveras som tillbehör till en större buffé, eller som ensamrätt tillsammans med en sallad. God vilket som!

Kommentera