Kladdkaka med jordgubbar

Det somrigaste fika man kan baka, är väl kladdkaka med jordgubbar? Kombinationen med en kladdig god kaka och somriga jordgubbar är suveränt god, helst när man lägger till sol, värme och att man kan sitta utomhus när man fikar. I Jämtland får vi vänta lite längre på lokala jordgubbar, men när de är mogna så är de det klart godaste man kan äta. Kakan är dessutom snabb att baka, så med färska jordgubbar hemma, så är det lätt. Gör så här:

125 g smör
2 dl socker
1 gnutta salt
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
250 g färska jordgubbar
florsocker

Smält smöret och låt svalna något. Rör ner de torra ingredienserna och tillsätt sedan äggen ett i tagen och rör tills smeten är smidig. Kläm fast ett bakpapper i en springform och smöra och bröa med kokos (går att hoppa över men passar så bra mot jordgubbarna!) Häll i smeten och stick ner halverade jordgubbar i. Grädda kakan i 180 C, 20-30 min. Den ska vara fast men kladdig. Låt svalna och ställ i kylen ett par h. Serveras kall med lättvispad grädde eller vaniljglass. Sikta gärna över lite florsocker innan servering.

Kladdkaka med jordgubbar

Busenkel att göra! Gräddningstiden varierar mellan ugnar så håll lite koll, den ska vara kladdig och inte torr. Mums!

Kommentera