Lokalproducerat

-

Jag läste för många år sedan boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson och fick mig en tankeställare. Boken släpptes hösten 2007 och då hade jag två små barn hemma. Jag läste med fascination blandat med ilska och skräck för vilka ingredienser vi faktiskt ger till våra egna barn. Mina handlingsrundor började ta dubbelt så lång tid, därför att jag läste på alla innehållsförteckningar och jämförde olika produkter. Något jag tidigt valde bort var halvfeta produkter och köpte istället helfeta produkter med en bättre innehållsföreteckning. Att då (2007) köpa Arlas vispgrädde med 40% fetthalt istället för Icas vispgrädde med 36% fetthalt. Bara 4% skillnad, men jag slapp tillsatsen Karragenan (som ev är cancerframkallande). Efter en snabb sökning på ica.se idag (2016) och vispgrädde, så verkar de har gjort tvärtom. Icas egna grädde är på 40% och Arlas vispgrädde Köket innehåller Karragenan. Arla har också en grädde som heter bara vispgrädde och där är fetthalten 40% och utan Karragenan. Dvs – läs på förpackningarna för att vara säker om vad ni köper!

IMG_1696

Så har livet fortsatt och jag lagar så mycket mat som möjligt från grunden. Att göra egen bearnaisesås, att koka egen vaniljsås, baka egna mazariner osv osv. Gemensamt för ALLA mat och bak jag har gjort från grunden och med bättre ingredienser (dvs så få tillsatser som möjligt) är att de är godare. Vissa saker vill jag inte ens äta fabriksgjorda, utan jag vill bara äta mina egna.

Jag är bara lekman på området och har inte läst så väldigt mycket i ämnet, men det jag har läst stödjer mina egna teorier. Sedan 2007 så köper jag bara fullfeta produkter (grädde, creme fraiche, keso osv) men väljer samtidigt mellanmjölk för att det inte är några konstiga tillsatser i mjölken. Mitt tips är att läsa innehållsförteckningen. Ju färre ingredienser, desto bättre. Använder man fullfeta produkter, så kan man minska på mängden istället, och på så sätt minska antal kalorier.

Rubriken på dagens inlägg är lokalproducerat, och det är ett annat steg i min mathållning och som jag satsat på de senaste två-tre åren. Jag lever i Jämtland, och uppskattar att Jämtland är ett så framstående matlandskap/län. Att t.ex. köpa lokalproducerade ostar från Skärvången och få ostar i klass med Frankrikes bästa – det är häftigt! När jag går på en vanlig matbutik så köper jag först och främst svenska produkter och så långt det är möjligt norrländska eller tom jämtländska produkter. Då och då köper jag en låda från Glada Lådan, ett litet företag som drivs av Eva Hallin och som möjliggör att få köpa jämtländska produkter enkelt. Jag köper också ägg av en kompis, från höns som fått gå fritt utomhus hemma hos honom och där hönsen har chansen att få vara lyckliga. Det värmer mitt hjärta – att djuren får må bra.

Fil 000 (1)

Det jag också börjat med senaste året, är att köpa så många ekologiska produkter som möjligt. När det skiljer dubbla (eller ibland mer än dubbla) priset så tvekar jag, men skiljer det bara någon eller några kronor så köper jag ekologiskt. Mest för mina barns skull. Att de ska få i sig så lite skit som möjligt. Än så länge kan de påverka väldigt lite av den mat de får i sig, men jag vill skicka med dem en tanke om vad bra mat är för något och att inte heller acceptera vilken skitmat som helst. Det är ju vi konsumenter som (genom vad/vilka produkter vi köper) bestämmer vad det är affären tar hem. Köper vi bara billig fläskfile från Danmark, så kommer affären att ha fläskfile från Danmark hemma. Så enkelt är det.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar