Plastbanta?

-

För bara några dagar sedan valde Frankrike att införa förbud mot plast. Plastpåsar, plastbestick, plastglas mm. Det är ett otäckt ämne att börja läsa mera om, vilket jag nu har gjort, därav detta blogginlägg om att plastbanta. Jag stannade en stund hos Friktion, en samling inlägg hos SVT där man tittar närmare på vad vi kan göra för vår värld. De har diskussioner om både köttindustrin, Donald Trump och senast en massa inlägg om plast och påverkan som det har på vår jord.

Jag blir påverkad och dåligt berörd av vårt eget beteende. Att vi inte kan ta tillvara på vårt eget skräp? Vi är långt ifrån värst i Sverige, och en forskare som forskar på microplasten i våra hav, menar också att Östersjön ändå ser ganska bra ut. Värre är det med länderna i Asien, där framför allt fem länder är värst i hela världen. De har ingen sophantering över huvudet taget, utan slänger sina sopor i närmaste vattendrag. De flyter bort och de har löst problemet? Det de inte tänker på, är att dessa sopor täpper till i vissa trånga kanaler och ger översvämning som följd – och som vanligt drabbas de fattigaste människorna värst.

Plastpåsar är kanske lätt att ersätta, eller ifall man använder det – se till att man lämnar det i plaståtervinningen. Värre är det kanske med alla microplaster som finns. I makeup, i schampo, i polyesterkläder osv. Varje gång vi tvättar ett plagg gjort av polyester, så strömmar 500.000 microplaster ut med vattnet och tillika ut i havet då dessa microplaster är för små för våra reningsverk. När det väl kommer ut i haven, så händer inte så mycket med plasten. Den förmultnar extremt långsamt i haven och kanske kommer de att finnas kvar för alltid? I en av de inslag jag såg, så tror man att det finns mera plast i haven än det finns fisk redan år 2050. Det är inte så värst många år kvar tills dess, och är det vad vi vill lämna till våra barn och barnbarn?

Vad kan vi göra då? Att successivt försöka sortera ut sitt plastanvändande är bra, försöka använda glas eller andra material för att förvara saker i. Att sopsortera sin plast är såklart bra. Att välja mera miljövänliga produkter då det är möjligt. Att börja titta över vilka ingredienser som det är i våra hygienartiklar. Ifall man tex ser ordet polyethylene (här är min källa), så finns det plast i produkten och man kan välja en annan. Jag såg för flera år sedan en video med Matgeek, där han tar upp microplaster. Då heter det Acrylates Copolymer, så det kan man också akta sig för. Just det ämnet hittade jag i en schampo-flaska från Barnängen och kände mig enormt lurad. Barnängen liksom – borde inte de om någon använda bra ämnen i sina produkter? Jag gick faktiskt tillbaka med schampoflaskan och valde en annan, då den fortfarande var oöppnad. På Kurera.se hittade jag en nyss publicerad lista över produkter att undvika, men också produkter som inte innehåller plastpartiklar.

Jag kan absolut bli bättre på att hålla koll och att minska mitt plastanvändande också, men det kanske viktigaste vi kan göra är att börja diskutera det. På arbetsplatsen, bland dagisföräldrar, på tjej eller killträffar, med våra barn. Det finns bara en planet som vi kan leva på, så alltså måste vi alla hjälpas åt att ta hand om våran jord.

Plastbanta

En bild från Dalsland förra sommaren, då vi var ute och paddlade kanot. Vi tog såklart med oss vårt skräp tillbaka och kastade det i avsedd behållare.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

  1. Det är bedrövligt att många inte kan slänga saker där de hör hemma. Pinsamt att folk i Sverige fortfarande bara slänger saker runt sig utan att bry sig för fem öre. En rejäl lavett borde de få!

Lämna ett svar