Gejser och Gullfoss

-

Helgen spenderades på Island för mig och Daniel. Eller vi åkte redan i torsdags, så det blev en långhelg av det hela. Även om jag tänkte skriva om gejser och Gullfoss i det här inlägget, så kan jag börja från början:

När vi landade på Keflaviks internationella flygplats, utanför Reykjavik, så gick vi direkt och hämtade ut vår bokade hyrbil. Vi ville se Island, så därför hade vi bestämt oss för hyrbil. Några fler planer var faktiskt inte klara, där vi stod framför hyrbilsdisken på flygplatsen. Vissa kan se det som stressande, men inte vi. Då det bara är jag och Daniel som reser, så har vi blivit mer och mer så, att vi bokar först när vi vet vad vi vill.


Mäktiga Hallgrímskirkja i Reykjavik centrum

I bilen in mot Reykjavik så bestämde vi oss för att bo en natt där, istället för att ev hinna checka av något på vår att-göra-lista. I vanliga fall har vi ett högt tempo men vi valde att ändå ta det lite soft denna första kvällen. Vi letade och hittade ett guesthouse alldeles granne med stora kyrkan i Reykjavik, ett litet och väldigt fräscht ställe med delad toa. Här fick vi också låna cyklar, så vi kunde ta oss en tur i staden Reykjavik.

Vi skannade av staden och bestämde oss för att gå på ett Vulkanmuseum och se en 50 min lång film om vulkaner. Intressant! I samma lokal så fanns även dagens middag, en fiskrestaurang där vi åt väldigt god fisk. När vi var klara så hade mörkret lagt sig och efter en stunds fotograferande av framför allt kyrkan, så hoppade vi i säng.

På fredagmorgon klev vi upp tidigt och åt frukost. In i bilen och mot Geysir och Gullfoss. Geysir är den ort där Islands största gejser finns, och Gullfoss vattenfall ligger bara någon mil därifrån. Två checkpunkter alldeles intill varandra alltså. För bra för att åka förbi.


Observera att vattnet är mellan 80-100 grader varmt!

Vi stannade först i Geysir och en liten promenad senare så var vi vid Strokkur, Islands största gejser och en väldigt aktiv sådan. Ungefär var fjärde minut så sprutade den vatten, ibland 15 meter rakt upp i luften och ibland 3-4 meter. Oftast den höga varianten. Otroligt häftigt att få se gejsern dra ihop sig sekunderna innan och sen explodera upp i en kraftig vattenkaskad. Här nedan har jag filmat i slowmotion (och tyvärr i stående format, men jag tänkte Instastories när jag filmade):

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XCiVdWZtK0I]

Vi fotade och filmade allt vi kunde men var också ganska nöjda efter en dryg timme. Vi satte oss i bilen igen och begav oss ytterligare en mil in i landet, mot vattenfallet Gullfoss. Vi stannade vid en stor parkering och klev ur. Klädde på oss alla regnkläder vi hade med oss och gav oss iväg. En kort promenad senare, så gick vi ner för trapporna till utkiksplatsen.

Gejser och Gullfoss

Så häftigt vattenfall, uppdelat på två etapper. Vi gick fram och tillbaka, och framme vid vattenfallet kom det så mycket vatten från vattenfallet, så vi blev dyngsura båda två. Men så värt det, då det var ett otroligt fint vattenfall. Maffigt är en underdrift.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar