Här kommer en spännande efterrätt, nämligen polkagrisglass med pepparkaksbotten, med ganska få ingredienser. Liknande en hemmagjord glass, så det är bra att ta fram din paj ca 15 min innan den ska serveras.
Receptet har jag hittat hos Matplatsen, men jag har ändrat ganska mycket, och här nedan är min variant för en mindre springform – 20 cm i diameter. Då jag helst inte vill köpa produkter med palmolja, så gjorde jag min digestive/pepparkaksbotten, för att minimera mängden palmolja i mina bakverk.
Botten:
150 g Digestivekex
30 g pepparkakor, jag valde Nyåkers nyhet med apelsinsmak
75 g Smör
Polkafluff:
3 dl vispgrädde
3/4 burk marshmallowfluff
1 äggvita
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
ca 10 st polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
ca 75 g mörk choklad
25 g smör
Lite strösocker
Lite sirap
1 nypa salt
Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i din springformen där du har ett bakplåtspapper i botten. Grädda 5-10 min, håll koll på den.
Vispa äggvitan i en egen torr bunke, så den blir maränghård i konsistensen. Vispa också vispgrädden och blanda försiktigt alltihop med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Det gör inget om det blir lite ”klumpar” av fluffet. Lägg en tredjedel av gräddkrämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner krosset i den större bunken. Bred ut grädden ovanpå din pepparskaksbotten och fortsätt med nästa bunke.
Gräddkrämen i den mindre bunken ska färgsättas med några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras och dekorera med polkagrisar.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull, smaka av så det blir rätt mängder. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småputtra i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen ljummen till pajen.