Rutig hasselbackspotatis

-

Hasselbackspotatis är en delikatess som jag sällan unnar mig. Varför vet jag inte, utan det blir helt enkelt inte av. Det visade sig att min dotter Saga inte hade smakat Hasselbackspotatis någon gång så därför gjorde jag slag i saken och gjorde rutig Hasselbackspotatis. Inspirationen hittade jag inne hos Matplatsen, så jag kände att jag ville prova.

”Varför rutig Hasselbackspotatis? Den ska ju vara randig!” kanske du tänker, och jag vet. Men varför göra som man alltid har gjort? Jag tycker nog att den rutiga blev finare. Receptet är som vanligt men det tål att upprepas:

6 potatisar
salt
smör och olja till formen
ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär så det blir rutor (ca 0,5*0,5 cm) nästan helt igenom, lämna lite i botten så potatisen håller ihop. Vissa lägger potatisen i en slev, så att slevens kanter sätter stopp, men jag brukar bara vara försiktig när jag skär.

Lägg potatisarna i en smord (med både smör och olja) form och ta lite smör och salt ovanpå potatisarna. In i ugnen och låt dem stå där ca 30-45 min (beroende på storlek på potatisarna). Ta ut någon gång under tiden och pensla på lite mera smör. Salta också.

När det återstår ca 10 min, så strö på ströbröd och att det hinner bli lite gräddat. Sen är det bara att servera! Sagas betyg var bra, hon tyckte att det var gott och undrade varför potatisen fått en lite söt smak? Hon undrade om jag haft på socker, men det hade jag inte. Potatisen blir så god ändå.

Rutig hasselbackspotatis

Jag valde att servera min hasselbackspotatis tillsammans med en gräddsås gjord på bla brynt smör och grillad kyckling, men det fick bli ett eget inlägg.

Varför har potatisen fått namnet Hasselbackspotatis? Det jag hittade ang potatisen inne hos Wikipedia är att den uppfanns 1953 av Leif Elisson från Värmland, en kockelev på restaurang Hasselbacken i Stocksholm. Potatisen kom till under ledning av köksmästare Rune Erik Lager. Tanken var att förkorta tiden på ugnsbakad potatis, och därför provade man att skära skåror i potatisen. Det blev inte riktigt som man tänkt utan en ny potatis var uppfunnen – och det tackar vi för!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Lämna ett svar