Ann’s kycklinggryta

-

Här kommer en väldigt god helgmiddag, nämligen Ann’s kycklinggryta. Det är min granne Ann som bjöd mig och en annan granne på middag för någon helg sedan, och den var så god så jag bad om receptet. Jag har inte gjort exakt som Ann utan det är min variant nedan.

Förutom att Ann’s kycklinggryta är väldigt god, så är det smidigt att man kan göra den en aning steg för steg. Jag valde att tina mina kycklingfiléer och bryna på dem ena dagen, för att ha mindre jobb dag två. Det är valfritt men otroligt smidigt att ha halva jobbet gjort.

1 kg kyckling
Smör
Salt
Svartpeppar
2 gula lökar
½ färsk röd chili (smaka en liten bit chili för att se hur stark just den här är, stora variationer)
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk – jag föredrar Kung Markatta
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk malen gurkmeja
1 tärning hönsbuljong
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
4-5 Champinjoner
Äpple-klyftor

Dag ett: Ta fram dina kycklingfiléer och dela i mindre bitar. Bryn kycklingbitarna i smör i en stekpanna. Salta och peppra och häll över på en tallrik. Här kan du alltså stanna och spara de stekta kycklingbitarna till dagen efter.

Dag två: Skala och klyfta löken. Dela, kärna ur och strimla chilifrukten och paprikan samt dela champinjonerna i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör i en gryta några minuter. Tillsätt kokosmjölk, ingefära, gurkmeja och buljongtärning. Skaka mjölet tillsammans med vattnet i en sådan skakburk och rör ner det i grytan. Låt såsen koka upp under omrörning.

Lägg i kycklingdelarna och låt grytan sjuda tills allt är varmt. Lägg också ner dina äppelbitar någon av de sista minuterna, så de inte hinner koka sönder. Smaka av med salt.

Servera Ann’s kycklinggryta med ris, en god sallad och gärna en klick gräddfil.

Visste du att? Info från Wikipedia
Gurkmejans smak är svagt bitter, aningen skarp och påminner lite om ingefära. Den används sällan ensam och gör sig bäst som ingrediens i curry. Det är gurkmeja som ger en del currysorter deras skarpt gula färg.

Gurkmeja används även som billig utdrygning (förfalskning) av det mycket dyra äkta saffranet. Det är också vanligt i färsk form i thailändsk matlagning, som i gurkmejssoppa.

När gurkmeja används som livsmedelstillsats ges den E-numret E 100, det aktiva ämnet är kurkumin.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar