Stekpannebrödet Gáhkku

-

För ett tag sedan så fick jag en länk av min svärmor Ingalill, på det samiska stekpannebrödet Gáhkku. Hon hade hittat receptet i tidningen Land och kunde intyga att det var gott!

Jag läste på och brödet ska helst serveras varmt, direkt ur stekpannan, så att smöret smälter. Det är också vatten i originalbrödet, då brödet blev segare då, och det var viktigt ifall man skulle ha det i ryggsäcken på väg ut i renskogen. Hemma väljer man ifall man vill använda mjölk istället, eller att blanda.

Jag gjorde en laddning för 10 bröd enligt receptet och valde att bara använda vatten, då jag också gillar segt bröd. Brödet passade utmärkt till vår rostade purjolök- och blomkålssoppa.

50 g smör
5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse torr jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)

Smält smöret i en kastrull. Blanda därefter ner vattnet och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll i jästen och rör om tills den löst sig. Häll också ner sirapen och låt den smälta i degspadet. Mät upp rågmjöl (jag hade bara grovt hemma), salt och hälften av vetemjölet i en bunke, och häll ner degspadet i bunken. Rör om.

Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk. Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.

Hetta upp gjutjärnspannan på platten eller över elden. Picka hål i bröden med en gaffel (det glömde jag, men det funkade ju ändå) och grädda i den heta pannan (i en torr panna – inget smör alltså). Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Visste du att?

Glödkaka (Nordsamiska: gáhkku) är ett samiskt tunnbröd.
Det samiska köket är den matkultur som är en del av den samiska kulturen. Den traditionella samiska matkulturen har sina egna karaktärsdrag. Köket har länge baserats på olika lokala livsmedel, som fisk, vilt, renkött och bär. På grund av klimatet var jordbruksprodukter ovanliga, till skillnad från andra delar av Sverige, Norge och Finland. Man har därför sedan långt tillbaka köpt mjöl och även salt utifrån.

Bär har varit viktig mat, då andra sorters grönsaker inte fanns under de långa vintrarna. Nuförtiden är bären ofta ingredienser i såser och desserter. Hjortronet är högt skattat.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar