Jag använder mer och mer kikärtor och bönor överlag, då jag använder mindre och mindre kött i min matlagning. Jag är inte på väg att bli vegetarian, men då jag upptäcker fler och fler goda maträtter som är vegetariska, och att jag är mån om både mig själv, mina närmaste, miljön och vår jord så faller det sig naturligt. Jag har därför, så sent som 2018, lärt mig att koka kikärtor.
Det är inget konstigt eller svårt med det, men för många faller det sig inte naturligt. Det är som sagt väldigt enkelt och det är mycket billigare att köpa torra kikärtor jämfört med att köpa färdigkokta i en förpackning. Det kräver lite planering men det är allt. Det funkar dessutom utmärkt att koka lite mera när man ändå kokar, och lägga in de färdigkokta kikärtorna i frysen. Då har man kikärtor klara, till nästa gång.
Oftast använder jag kikärtor till hummus, en utmärkt röra att använda både här och där. Den är god till en massa olika maträtter, men funkar också att använda som dipp till tex nachos. Jag har gjort ett par olika varianter av hummus, men alltid med basen kokta kikärtor.
Annat jag har gjort med kikärtor är:
Garam Masala kikärtsgryta
Marockansk vegansk gryta
Kikärtspannkakor
Falafel – men här jobbar man med okokta (blötlagda) kikärtor
Så hur gör man då? Så här gör jag:
Dag 1:
1 dl torra kikärtor (blir ca 2,5-3 dl när de är kokta)
3 dl vatten
Lägg de torra kikärtorna i blöt. Detta måste göras minst åtta timmar i förväg, för att de ska hinna svälla. De ökar rejält i storlek, därför mäter jag upp tre gånger så mycket vatten.
Dag 2:
Häll av blötläggningsvattnet – (det brukar jag hälla ner i blomvattenkannan istället) och häll ner kikärtorna i en kastrull:
1 del kikärtor
3 delar vatten
Sätt kastrullen på kokning och låt kikärtorna koka under lock ca 45 min, känns efter när de är klara. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet. Nu är kikärtorna klara och redo att förädlas vidare.
Visste du det här om kikärtor?
Kikärt (Cicer arietinum) kallas även för garbanzoböna och liknar gul ärta, men har en skrynklig yta. Kikärtor härstammar från västra Asien men importeras i dag huvudsakligen till Sverige från Turkiet. De är rika på proteiner, mineraler och kostfiber och har en nötliknande smak. De mosar sig inte vid kokning utan ska kokas väl. Kikärtor används i grytor, sallader, soppor, pastejer, hummus och i falafel.
Till skillnad från andra ärtväxter bidrar kikärt inte till att liva upp jorden, utan uttömmer den i stället så att andra växter, även ogräs, får svårt att växa.
Källa: Wikipedia