Cookie dough

-

Mina barn har nog alltid känt sig bekväma i köket och är inte främmande för att försöka laga/baka något. Sen blir det inte så ofta, men om de vill så är de mer än gärna välkomna! I helgen ville Saga baka cookie dough och undrade om vi hade allt hemma. Ett par kompletteringar från affären och sen bakade hon medans jag stack ut på ett löppass. Den sköna fördelen med att ha stora barn, är att de klarar det mesta själva.

Sen var det otroligt härligt att få komma hem trött i benen, ställa upp en solstol i vårvärmen och få en cookie dough serverad! Lyxigt!

Jag har försökt hitta bra cookies-recept men de gånger jag har provat, så har jag inte blivit nöjd. När Saga skulle baka så googlade hon ett par minuter, sen hittade hon det här jättegoda receptet:

225 g smör
2,5 dl brun farin
1,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
3 dl chokladknappar (eller grovhackad choklad)

Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli rumsvarmt och lättare att jobba med. Sätt igång ugnen till 225°. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

Rör ihop smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Ta fram en annan bunke och blanda ihop mjöl, bikarbonat och salt. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt chokladknapparna.

Smeten är jättegod precis som den är! Men ifall ni vill ha färdiga kakor så klicka ut smeten på bakplåtspapperet och grädda kakorna i 8-10 minuter. De smälter ut och blir rätt stora i ugnen så det räcker med åtta kakor/plåt.

Cookie dough

Visste du det här om farinsocker?

Farinsocker är en brun eller gulbrun sockerblandning bestående av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Farinsocker är inte lika väl raffinerat som vanligt vitt socker och därför inte heller lika sött. Den lite kryddiga smaken används ofta i kakrecept och desserter och även i vissa varmrätter. Farinsocker används också som krydda i såser och marinader. Svenskt farin är vanligtvis behandlat med maltodextrin för att göra det enklare att strö.

Ordet farin kommer av latinets farina, vilket betyder mjöl (jämför franskans farine – mjöl). Det kan således argumenteras att farinsocker etymologiskt sett borde betyda florsocker/pudersocker.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera