Cykelutflykt på Bornholm

-

Då vi inte har så många planer under vår semester, så tar vi dagarna som de kommer och kuskar runt varthelst vi för tillfället har lust. Vi har dock följt kusten från Oskarshamn och framåt, då vi åkt över till Öland ett par dagar, Blekinge och nu i Skåne. Då vi ändå hade vägarna förbi Ystad, så tog vi också chansen till en cykelutflykt på Bornholm.

Att cykla på Bornholm har varit en dröm under lång tid för mig, då det alltid verkat som en vacker, enkel och ganska liten ö att cykla omkring på. Alla mina förväntningar uppfylldes, då Bornholm fick ett besök igår.

Vi började i hamnen i Ystad, där vi kunde parkera bilen på långtidsparkering (längre än fyra timmar, som var det vanligaste i Ystad). Tripen var förbokad, så vi kunde gå fram och gå igenom kontrollen direkt. Vi ställde oss uppe på däck då båten avgick men då alla dieselångorna vällde ut, så valde vi istället att gå inomhus.


Hamnkontoret i Ystad, där färjan går ifrån


Fyren på Ystad hamn


Min ständige följeslagare, Daniel – alltid intresserad av nya resor

Framme på plats letade vi upp cykeluthyrningen, där vi bokat två elcyklar. Vi valde att inte åka första färjan från Ystad, utan tog lite sovmorgon och åkte den andra färjan 10:30. Vi kom fram strax innan 12 och hade bokat cyklarna från 12. Elcyklarna var redo och då vi provat ut två hjälmar så gav vi oss iväg norrut. Vi hade sikte på på samhället Gudhjem på norra Bornholm, helt enkelt för att jag läst om samhället i en broschyr under färjeturen.


Vackra cykelvägar nästan hela vägen


Ett hus med utsikt!


Samhället Gudhjem, där vi skulle inta vår lunch


Väderkvarnen uppe vid stora vägen i Gudhjem


Inne i Gudhjem’s hamn så kom också båten från Christiansø in för att lämna folk.

Till Gudhjem tog det 1,5 timme för oss att cykla med elcyklar men då höll vi ett bra tempo och stannade endast på några få ställen. Lunch intogs i hamnen i Gudhjem och sen cyklade vi vidare. Tillbaka mot Rønne – fast en annan väg, så vi fick se något annat.

Vi cyklade förbi Gudhjem och såg snart skyltarna mot Østerlars där vi svängde in. Nu cyklade vi istället genom skogar och över fält, den ena vackrare än den andra. Förbi Øskarslars och sen vidare mot Vestermarie. Hela tiden sikte mot Rønne och färjan som skulle ta oss tillbaka till Sverige och Ystad.


Fantastiska gårdar och dess utsikt på många ställen

Cykelutflykt på Bornholm
Våra cyklar under dagen, min till vänster och Daniels till höger


Mitt mellan Østerlars och Vestermarie, så dök det också upp ett par hästtransporter

Väl framme i Rønne igen, så kryssade vi oss ner till hamnen och cykelstället. Vi passerade många smågator med många små fina hus – det är en fin stad! Då vi lämnat tillbaka cyklarna så hade vi ett uppdrag kvar. Att äta ett danskt wienerbröd med choklad – hur många av er läsare har växt upp med Solstollarna mm där de pratar om wienerbröd med chokolaaaade? Det ville jag prova innan jag åkte från Bornholm, så vi sökte upp ett cafe som fortfarande hade öppet.


Vår cykeltur blev till slut lite drygt 6 mil, som vi avverkade på 3h 50 min. Bra jobb av oss – mitt i semestern!


Wienerbröd med chokolaaaaade, inspirerad av Solstollarna under min tidiga uppväxt


Vi passerade även Rønne kyrka – de är ju vackra!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelEtt dygn med Mari
Nästa artikelHela Sverige

Kommentera