Pasta Carbonara på riktigt

-

Det finns väldigt många recept på Pasta Carbonara, men väldigt många av dem innehåller grädde. När jag såg programmet Timjan, tupp och tårta på SVT, så såg jag Sandra Mastio göra Pasta Carbonara på riktigt och jag blev sugen att testa.

Pasta Carbonara betyder egentligen kolarhustruns pasta på svenska, så snåla inte med svartpeppar. Så här var det Sandra gjorde i programmet:

400 g spaghetti
150 g rökt sidfläsk
2 klyfta(or) vitlök
2 msk olivolja
4 ägg
150 g parmesan, riven
2 tsk svartpeppar, färskmalen

Koka upp rikligt med vatten, salta med 7 gram salt per liter vatten. När vattnet kokar lägger du i pastan. Rör om några gånger under koktiden.
Tärna fläsket och stek det på medelhög värme i en traktörpanna tillsammans med vitlöken. När fläsket är gyllene sänker du värmen och tar ut vitlöken (jag valde att servera den på sidan om, god smak!).

Knäck äggen i en skål och rör ner svartpeppar och nästan all ost. Spara för dekoration. Rör samman med en gaffel till en jämn smet.

När pastan är nästan perfekt al dente lyfter du över den i pannan, spara kokvattnet i kastrullen. Stäng av värmen och rör ner äggsmeten. Rör, rör, rör tills smeten är fördelad över all pastan. Har du värme på kan det bli äggröra. Rör ner ett par skedar av kokvattnet så såsen blir glansig och lagom rinnig, rinnigare än du tror!

Lägg upp all pasta på en stor tallrik, riv över mer peppar och toppa med riven ost. Serveras omedelbart.

Pasta Carbonara på riktigt:

Pasta Carbonara på riktigt
Pasta Carbonara på riktigt
Jag kanske borde haft en äggula högst upp, men tyckte att det blev snyggt med en tomat istället.

Andra tips från samma sida:
La pasta non aspetta! Pasta väntar inte – heter det på italienska och det är en sanning om något. Pastan ska serveras samma sekund som den är klar, då smakar den som allra bäst. Så se till att dina gäster är hungriga och sitter till bords och skicka sedan dem en tallrik rykande het pasta!

Använd bronsvalsad spaghetti, gärna av bättre sort. Byt gärna ut sidfläsket mot guanciale eller pancetta. Parmesan går bra att byta mot pecorino.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera