Myskoxarna i Härjedalen

-

Jag vet inte ifall ni har märkt det, men jag och Daniel har börjat hänga mera i Funäsdalen och Härjedalen sedan årsskiftet. Anledningarna är flera, men en spännande nyhet är att vi försöker köpa en fjällägenhet i Funäsdalen. Mer om det längre fram. Vid vårt senaste besök så gjorde vi bland annat ett besök hos myskoxarna i Härjedalen. Det tänkte jag berätta om idag. Myskoxhängnet ligger inte i Funäsdalen men med en bil tillgänglig inte så långt därifrån.

Myskoxarna i Härjedalen
Om jag minns rätt så är det den gravida kon Helga som står framför oss, sugen på myskox-godis

Myskoxarnas historia

Myskoxarna är en flock vilda myskoxar som invandrat från Norge i början av 70-talet. De har nu bosatt sig i Tännäs, söder om Funäsdalen. Där lever de i stora hägn och har personal som ser till att de får mat. Att de lever i hägn möjliggör att turister kan komma nära dessa urtidsdjur. Tack vare oss turister kan forskarna lära känna dem bättre och förstå hur de fungerar. Det avlas också kontrollerat för att det inte ska bli inavel.

Urtidsdjur ja, det finns fynd som visar att de levde här för 30.000-44.000 år sedan. Men ju varmare klimat vi fått, desto längre norrut har de vandrat. I början av 1900-talet så fanns de bara kvar på Grönland och längs Kanadas ishavskust. Efter andra världskriget gjordes dock ett försök att ta tillbaka dem till Norden. Av de 27 kalvar som hämtades från Grönland, så överlevde endast elva stycken. De sattes ut runt Dovrefjäll i Norge och det är därifrån som Härjedalen fått sina djur.

Besöka myskoxarna?

Myskoxarna i Härjedalen

För att göra ett besök hos Myskoxarna i Härjedalen, så gå in på Myskoxcentrums hemsida och boka en guidad visning. När ni bokat en guidad visning så möts ni upp vid bryggeriet i Tännäs och tar en kort biltur i samlad trupp. Vid det låsta hägnet så får ni först höra historien om myskoxarna. När frågestunden är klar så går ni vidare upp på en ramp snett ovanifrån myskoxarna. Guiden har med sig godis till myskoxarna så de kommer gärna fram för att äta. Här ombeds vi turister att hålla en låg ljudvolym för att inte skrämma myskoxarna.

Myskoxarna i Härjedalen
Myskoxarna i Härjedalen
Inte heller personalen går in till djuren då de är vilda, utan ger godis från bakom ett staket

Vad heter myskoxarna?

Alla myskoxar har ett namn och vi får veta hur gamla de är, vem som bestämmer och ev nytillskott. Myskoxarna som vi såg var Helga (född 2008) Härje (2008), Kompis (2009), Neassa (2010) och minstingen Tenna född i maj 2021. Efter att vi besökte hägnet i början av juli, så födde Helga en liten gosse den 21:a juli som ännu inte fått något namn. Se myskoxcentrums instagram för uppdateringar.

Myskoxarna i Härjedalen

Myskoxarna kan se små ut när vi ser dem snett från ovan, men en fullvuxen myskoxe har 1,5 meter i mankhöjd. De väger 250-500 kg och är ca 200-250 cm långa. Ifall de blir irriterade så kan de komma upp i en hastighet på 50-60 km/h, så det är snabba djur.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar