Älgryggbiff som lyxig lördagsmiddag

-

Vi fick köpa en bit älgryggbiff av en granne för någon vecka sedan och idag var det dags för tillagning. Lyxigt att få köpa lokalt, ekologiskt och naturbeteskött från Jämtland. Jag tillagar inte helt kött så ofta, så jag fick helt enkelt googla innertemperatur för att få det rätt. 50 grader är vad som rekommenderas för älgryggbiff.

1 bit älgryggbiff
Smör
Rapsolja
Svartpeppar
Torkad rosmarin

Ta fram ryggbiffen en stund innan tillagning, så den hinner bli lite rumstempererd. Skär bort eventuell kappa och värm upp din stekpanna. Sätt också ugnen på 100 grader.

Ta både smör och rapsolja i stekpannan och stek din älgryggbiff hastigt runt om och lägg sedan över den i en ugnsform. Sätt i stektermometern och häll även över det fett som blev kvar i stekpannan. Krydda din älgryggbiff med svartpeppar samt torkad rosmarin.

Sätt in i ugnen och låt din älgryggbiff nå 49 grader, den sista graden kommer efter att du tagit ut den. Täck över hela ugnsformen med folie och låt den vila ca 10 min.

Älgryggbiff

Skär upp din älgryggbiff i halva portionsbitar, ca 75 g styck. Jag och Saga valde att tävla à la Kockarnas Kamp och vi vägde varje bit för att se när vi hittat rätt vikt per skiva. Det är så roligt att vi båda är intresserade av mat och utmanar varandra i köket. Jag har ingen utbildning inom restaurang, men frågar nyfiket om vad de lär ut på hennes gymnasieskola.

Min och Sagas gemensamma tallrik för lördagskvällens lyxiga middag. Med 50-gradig älgryggbiff, Pommes Anna, samt både äggat Brynt Smör-smör med rödgul trumpetsvamp och Sagas svampkräm. Åh, vad gott!

Älgryggbiff
Älgryggbiff
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar