Gravad lax 2022 – Citron & Pepparrot

-

Sedan några år tillbaka så gravar jag alltid vår egen lax till julen, påsken och midsommar. Det är väldigt enkelt och mycket billigare än att köpa samma mängd färdiggravad lax. Jag gillar också att experimentera med smakerna. Så här kommer året variant – Gravad lax 2022 – Citron & Pepparrot som jag la i kylen igår kväll.

Nu har vi inte hunnit smaka den ännu, den ska ligga 2-3 dagar och gravas innan vi kan äta den till jul. Men andra varianter jag hunnit prova på är dessa och jag kan intyga att samtliga är goda! Årets smak och utseende får jag återkomma om efter jul.

Tillbaka till årets smak som jag hittat hos Catarina König. Hennes recept är beräknad till åtta personer – men ni kan också göra som jag och dela receptet på hälften, så blir det mera lagom mycket för en familj.

800-1000g laxfilé
3/4 dl strösocker
1/2 dl salt
1 tsk vitpepparkorn, grovt krossade
1 ekologisk citron
1 näve finhackad dill (färsk eller fryst)
1 dl riven färsk pepparrot

Putsa den tinade laxsidan (som varit fryst 3 dygn), och dela i två lika stora delar. Blanda samman socker, salt, grovt hackade vitpepparkorn, hackad dill och rivet citronzest i en skål. 

Gnid in laxen med blandningen och avsluta med den rivna pepparroten på toppen.

Gravad lax 2022 - Citron & Pepparrot

Lägg laxbitarna med köttet mot varandra i dubbla plastpåsar, sedan ned i en form med kanter.  Starta gravningen genom att låta den stå 30 min i rumstemperatur. 

Lägg något med tyngd ovanpå laxen, en skärbräda eller tallrik och sätt in i kylskåpet för att gravas till dagen därpå. 

Dag två så tar du ut laxen från kylen, öppnar påsarna och lägger in laxen i en ny påse utan spadet (vätskan). Låt gravas ytterligare 1-2 dagar i kylskåpet. 

Innan servering. Torka av pepparrot mm och skär laxen i snygga tunna skivor. Lägg upp på serveringsfat och dekorera med lite färsk dill, riven färsk pepparrot och lite rivet citronzest.

Gravad lax 2022 - Citron & Pepparrot
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar