Magiskt goda vaniljrutor med rabarber

-

Än så länge finns det inte så mycket att välja på i Jämtland, utan vi får klara oss med rabarber ett tag till. Men vem gillar inte rabarber? Jag älskar rabarber i alla möjliga olika former! Bland annat dessa magiskt goda vaniljrutor med rabarber. Maj gadd alltså!

Att de sedan är gjorda med relativt få ingredienser, varav man har de flesta hemma redan, gör ju inte saken sämre. Det går dessutom att koka rabarbern och göra rabarbermoset dagen innan, så är det ännu lättare när man väl bakar.

Det enda som är lite meck är väl att trycka ut degen först i botten och sen småbitar på toppen. Var rätt noga att ni tar hälften av degen för att göra botten, så ni vet att ni har hälften kvar för att lägga toppen. Jag slarvade denna gång och lyckades inte täcka hela toppen – men vet ni – kakan utan topp blev lika god den!

Rabarbermos:

250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
0,5 tsk hel kardemumma som du mortlar själv

Kakan:

250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljsmet:

2 dl creme fraiche
2,5 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Börja med rabarbermoset. Skär din rabarber i mindre bitar och koka upp dem tillsammans med citronsaft, vatten och socker, tills det blir ett mos. Rör under tiden och tillsätt även mortlad kardemumma (mycket mera smak än färdigmald från butiken). Ställ åt sidan och låt svalna (det här kan du tex göra dagen innan).

Senare samma dag, eller dag 2:

Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Blanda samman rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform med bakplåtspapper. Min form är ca 20*30 cm stor.

Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarbermoset och dra några varv med en gaffel så rabarbern fördelar sig jämnt i fyllningen.

Smula/tryck ut resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
serverar. Gärna utomhus på en picknickfilt tillsammans med kaffe och en god bok. Semesterfeeling på den!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

    • Hej, det går alldeles utmärkt att frysa det som eventuellt blir över. Men kakan är så god, så räkna med att den tar slut istället ;)
      Glad Midsommar!

Lämna ett svar