7 tips i charmiga Vadstena

-

Vissa platser borde man som svensk bara besöka någon gång, och Vadstena är en av dem. Dels ur historiskt perspektiv tack vare Heliga Birgitta, men även för att det är en fin stad att strosa omkring i. Då vi var på genomresa i Östergötland så passade vårt schema bra för ett dygn i Vadstena och vi tog chansen att se staden man hört talas om så många gånger. Här är mina 7 tips i charmiga Vadstena.

Besöka Vadstena Slott och gå in på borggården

Mitt i Vadstena så ligger Vadstena Slott med en vallgrav runt om. Ett slott som Riksdagen i Västerås tog beslut om 1544 och det började byggas 1545 som ett försvar söderut. Det tog dock bara fem år innan Gustav Vasa tog slottet som residens åt sin yngsta son Magnus. Sedan byggde Magnus bror Johan III (som var väldigt arkitektintresserad) om slottet till ett elegant renässansslott. Idag är slottet känt som nordens viktigaste bevarade renässansslott.

Det finns två ingångar om du vill gå in på borggården torrskodd. Den ena ner mot stranden och den andra västerut mot bland annat Slottsgårdens hotell där vi valde att bo.

Den här gången hade vi inte tid att gå in på slottet så det får bli nästa gång (2023: entré vuxen 95kr, och sedan får du strosa själv med hjälp av informationsskyltar. Det går också att köpa till guidad tur). Det är dock väldigt fint på utsidan och inne på borggården också. Ett maffigt slott!

Apoteket Örnen i Vadstena

När apoteksmarknaden avreglerades 2009 fick Apoteket en viktig uppgift av regeringen. Att bevara de allra äldsta apoteken med kulturhistorisk betydelse. Fyra apotek utsågs som särskilt kulturintressanta: Apoteket Lejonet i Malmö, Svanen i Lund, Korpen i Stockholm och Storken i Stockholm.

Utöver dessa betraktades ytterligare tre ha kulturhistoriskt intresse: Ugglan i Stockholm, Kronan i Skara och Örnen i Vadstena.

Vadstena fyr

Vadstena fyr är en sju meter hög fyr som ligger längst ut på nordöstra hamnarmen (dvs utanför Vadstena slott) och byggdes 1889. En enkel promenad ut till fyren och sen kan du se ut över Vättern.

Vadstena kloster

Vadstena är kanske mest känd tack vare Heliga Birgitta, eller Birgitta Birgersdotter som var hennes födelsenamn. Kung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur testamenterade kungapalatset 1346 och Birgitta ritade ett nytt kloster. Birgitta reste till Rom 1349 för att träffa påven men det tog ända fram till 1370 innan hennes ordensplaner blev godkända av påven. Bygget var inte klart förrän 1384, efter att Heliga Birgitta dött 1373 i Rom.

Klostret anseende växte avsevärt då det fick makt och befogenhet att utvärda avlat, dvs förlåtelse för alla synder. Det gjorde att väldigt många vallfärdade till Vadstena och den ekonomiska grunden för klosterbygget kunde säkras.

Birgitta blev motvilligt bortgift vid 13 års ålder med 18-åriga Ulf Gudmarsson och även om hon lyckades övertyga sin man om avhållsamhet, så fick Birgitta åtta barn.

Slottsvallens äventyrsgolf

På baksidan av Vadstena slott ligger slottsvallens äventyrsgolf, där du kan utmana dina nära och kära på en match.

Museijärnväg

Bakom slottet ligger också Vadstena museijärnväg. Wadstena Fogelsta Järnväg var en av de två första smalspåriga järnvägarna i Östergötland och öppnade för trafik 1874. Spårvidden är 891 mm vilket motsvarade tre svenska fot. Sträckningen Vadstena-Fågelsta är den enda kvarvarande delen, cirka 9,6 km, av det omfattande ursprungliga smalspårnät på omkring 450 km, i Östergötland.

Sedan 1974 drivs den sista del av smalspåret av Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg (WFJ). Föreningen är ideell och driver och sköter fordon och trafik på järnvägen, för att ni ska kunna uppleva hur det var att åka tåg  i mitten av 1900-talet och cykla dressin på den vackra Östgötaslätten.

Museijärnväg

Vas Vitreum glasbruk och outlet

Precis intill museijärnvägen så ligger glasbruket Vas Vitreum. Ett glasbruk som idag drivs av fjärde och femte generationen. Förutom själva glasbruket så finns här även i outlet där jag valde att gå in. Jag hittade också ett par väldigt fina glashantverk som jag ska ge i present till mina två döttrar.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar