Skördefest 2023

-

I helgen så var det dags för Skördefest 2023. En årlig fest ute hos våra producenter och deras gårdar. Där de visar upp årets skörd och bjuder ut till försäljning. Det är så roligt att få komma ut på plats, att få se gårdarna där allting kommer till och även få träffa eldsjälarna som driver gårdarna dag ut och dag in. Eller som Elisabet på Rö’grinna gård uttryckte sig: När Lars tar fram fröpåsarna i januari så gör jag något annat. När jag sedan öppnar ögonen i juli så hinner jag fundera på hur allt det där har kommit dit. Men då börjar mitt jobb istället.

Jämtlands Vin- och Örtagård

Vårt första stopp för dagen och vi fick på vägen upptäcka en helt ny väg. Till Öster-Övsjö har vi aldrig åkt förut, men en väldigt fin väg. Väl på plats så började vi hos Jan-Anders och han fick berätta sin historia om hur hans vin- och örtagård kommit till. Väldigt intressant och kul att höra att han bland annat exporterat till restaurang Noma i Köpenhamn (flera år utsedd till världens bästa restaurang).

Vi köpte med oss mjöd, hjortronsav och torkad svamp (trattkantarell) denna gång.

Vi gick vidare till Patricia och Urs Christen som är ett par från Schweiz. De flyttade till Håsjö för två år sedan och säljer favoriter från sin barndom. De driver Strömgården 1884 med både kor, kycklingar och bin samt en stuga för uthyrning. Vi köpte med oss deras söndagsfläta och snacks som Chräbeli och Amaretti.

Vidare till Åsbergets gårdsmejeri. Ett jämtländskt mejeri som gör ostar både från getter och kor. Då vi var ganska tidiga på plats, så fick vi hela utbudet för oss själva och fick smaka på nästan alla ostar. Så gott!

Här köpte vi med oss Vit caprin, Fetaost i dragonmarinad och blåmögelosten Vildgeten.

Rö’grinna gård

Vi tog bilen vidare till Rö’grinna gård i Hammarstrand. En gård där de odlar grönsaker och har en del djur. Men där de också är försöksodling för äppelträd och dess härdighet i mitten av Sverige. De odlar också Rybs, en släkting till rova, åkerkål men även med raps. Det är en oljeväxt som är härdigare än raps och den har också en kortare tillväxtperiod, vilket gör att det funkar att odla den i Norrland.

Vi fick en härlig pratstund med både Elisabet och Lars medan vi njöt av en morotssoppa till lunch, diskuterade mat och grödor en lång stund. Härligt att känna dessa drivna människor på pulsen en stund. Jag köpte en flaska rybsolja som jag ska prova här hemma, men även lök och brytbönor.

Strömsnäsgården

Vårt sista stopp blev på Strömsnäsgården. Här var vi mest sugna på ett fikastopp och hittade både ryttarkaka samt morotskaka till kaffet. Vi hälsade även på otroligt charmiga geten och den bekantade sig med min telefon.

Våra inköp

Årets inköp som kommer att förgylla vår höst. Riktigt goda smaker som jag ser fram emot. Vissa åkte in i frysen för senare förtäring, men vissa kommer att gå åt på en gång.

Skördefest 2023
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar