Kanelbullesockerkaka i långpanna

En kanelbullesockerkaka i långpanna fick bli ett av helgens bak. Vi hade ganska rensat i frysen – på godsakerhyllan (jo, jag har faktiskt en hylla i frysen med bara hembakt) i alla fall. Hittade den här inne hos Matplatsen och blev sugen. Ett enkelt recept på en väldigt god kaka.

Kanelbullesockerkaka

Men långpanna stämmer inte, utan istället en ugnsform som är ca 20*30 cm. Långpannorna som passar i ugnen är ju så stora, så en sådan här smet skulle bara räcka till hälften. Dessutom finns inga bakplåtspapper som räcker till. Så egentligen får den nog heta kanelbullesockerkaka i stor ugnsform.

100 g smält smör
3 st ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mortlad kardemumma

Rippel:
25 g smält smör
2 tsk socker
2 tsk kanel

Pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret till sockerkaksdegen. Klä en stor ugnsform (ca 20 x 30 eller lite större) med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och filmjölk. Smält smöret till rippeln och blanda tillsammans med socker och kanel i en liten skål.

Blanda samman mjöl, bakpulver och kardemumma (alltid godast ifall du mortlar kardemummakärnor själv) och blanda ner i smeten försiktigt. Häll upp smeten i långpannan, ringla över kanelrippel och strö över pärlsocker.

Kanelbullesockerkaka

Grädda i cirka 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan upp din kanelbullesockerkaka i rutor.

Kanelbullesockerkaka

Kommentera