Bao Buns med friterad shiitake

-

Förra året var jag till Åland med några andra bloggare. Vid middagen pratade jag mig varm om vegetarisk mat och jag fick frågan om goda vegetariska helgmiddagar med gäster. Det är så djupt rotat med ”kött & potatis” när det vankas fest i det svenska hemmet, men det klart att det går att laga festlig vegetarisk mat! Bao Buns med friterad shiitake* är ett exempel.

12 Bao Buns
Ca 400 g shiitake
0,75 dl ljus soja
ca 1 dl vetemjöl
Olja att fritera i

Tillbehör:
Picklade grönsaker såsom gurka och lök
Salladsblad
Hoisinsås
Srirachamajo eller annan chilimajo

Börja med att dra isär dina shiitakesvampar på längden, till tunnare (ca 0,5 cm) stänger. Lägg den i en bunke och häll över soja, vänd runt några gånger. Låt marinera ca 30 min.

Häll av överflödig soja och strössla över vetemjöl. Vänd rund så all shitake får mjöl runt. Hetta upp olja och fritera lite shitake i taget.

Servera Bao Buns med friterad shitake, picklade grönsaker, salladsblad, hoisinsås samt chilimajo och ha en riktigt mysig stund runt bordet.

* Shiitakesvampen

Shiitakesvampen, eller ekmussling, är den näst mest odlade svampen i hela världen och används flitigt i det japanska köket. På den här sidan (från 2017) läser jag dessutom att Shiitakesvampen odlas med stor framgång långt nere i Kirunagruvan, så det går att köpa svenskt även här.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar