Förra veckan gjorde jag en chorizopizza till middag en dag, och la på chorizo-köttfärssås. Det blev köttfärssås över och först tänkte jag bara koka enkel pasta. Men så tänkte jag om, och snodde ihop en chorizolasagne till matlådan istället.
Lasagne är en sådan smidig maträtt. Det blir enkelt mycket och god mat. Det känns som en lyxig maträtt, oavsett om man ska äta den i matlådan eller servera den till gäster. Jag tror nog att nästan alla gillar en god lasagne, så ett ganska säkert kort att ta till.
Chorizo-köttfärssås
500 g chorizofärs
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 förpackning krossade tomater
2-3 färska champinjoner
1 msk soja
Ev salt & peppar
Börja med Chorizo-köttfärssåsen. Hacka lök och fräs tillsammans med chorizofärsen. Tillsätt hackad vitlök samt skivade champinjoner och låt fräsa ca 1 min innan du häller på krossade tomater. Låt puttra en stund och rör då och då. Smaksätt med soja samt eventuellt salt & peppar.
Ostsås
25 g smör
0,33 dl vetemjöl
2-3 dl mjölk
Riven ost
Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjöl. Fyll på med mjölk lite i taget och vispa hela tiden. Låt såsen bubbla upp då och då och känn efter om du vill ha mera mjölk. När du känner dig nöjd så tar du kastrullen av plattan och vispar ner riven ost.
Chorizolasagne till matlådan
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Då jag gjort pizza av halva min köttfärsås, så tog jag en lite mindre form. Häll ut lite av ostsåsen i botten och lägg på ett lager lasagneplattor. På med köttfärs i ett jämnt lager. Lasagneplatta och köttfärssås, avsluta med lasagneplatta. Häll över resterande ostsås och toppa ev med mera ost högst upp. Jag hade en bit Taleggio över, som jag skivade upp och la på.
Sätt in i ugnen och grädda tills du fått en gräddad yta, ca 30 min. Ta ut din Chorizolasagne och låt vila några minuter innan servering. Servera tillsammans med en god sallad, det är alltid gott till just lasagne.