Här kommer ett tidigt tips till nyårsmiddagen, nämligen förrätten. Att servera snygga asiatiska laxmunsbitar blir starten på en väldigt trevlig och god kväll i slutet på året. Här hemma var vi tre personer som åt så vi fick två munsbitar var, vilket kändes perfekt!
Det allra godaste är ifall du gravar laxen själv, och den bör få ligget två dygn i kylskåpet för att det ska gå rätt till. Alternativt har du gravad lax kvar sedan julbordet som du kan använda till nyårsförrätten? Oavsett så blir den hemmagravade laxen alltid godast, så den är värd besväret. Här hittar du hela mitt arkiv kring gravad lax.
Gravad lax, gärna gravad med lime eller citron
2 Noriblad
1-1,5 dl majonnäs
2 tsk wasabi
Gari (inlagd ingefära)
Rostade sesamfrön
Purjolök eller salladslök
Japanst soja till servering
Klipp noribladen i fyra lika stora delar och lägg ut på en plåt. Rosta/torka dem i ugnen 100 grader i ca 30 min. Går att förbereda bara man förvarar dem torrt fram till servering.
Skär din gravade lax i snygga skivor. Skär purjolöken i tunna skivor och blanda ihop majonnäs med wasabi.
Ta fram assietter och lägg ut ett noriblad på varje assiett. Lägg en sträng wasabimajonnäs på mitten/diagonalt och fortsätt med gravad lax. Pynta sedan dina asiatiska munsbitar med gari, purjolök och rostade sesamfrön. Servera tillsammans med soja i små portionssskålar.
En liten varning bara. Vi vek ihop och åt dem med händerna och det blir lite kladdigt. Så ha våtservetter redo!