Klassisk gravad lax

-

Gravad lax är ju så gott på alla högtidsbord och något jag gärna äter! Jag försöker prova lite olika smaker men så slog det mig att jag aldrig provat göra klassisk gravad lax. Själva grundsmaken måste jag såklart testa att laga själv.

Och som vanligt så blir det såå mycket godare att göra själv plus att jag får mycket mera god mat för en billigare peng. Så prova göra egen gravad lax, det är verkligen inte svårt och smakar magiskt! Jag har mina olika varianter här.

Klassisk gravad lax (jag hade en halv laxsida, så jag delade receptet nedan på två):

1 tinad laxsida som varit fryst minst två dygn

2 dl strösocker
1 dl salt
20 svartpepparkorn
1 knippe dill

Putsa laxsidan. Blanda ingredienserna till gravningen och klappa sedan in både framsidan och baksidan av laxen och lägg den i en påse. Lägg hela påsen i kylen (på en tallrik eller bricka) och låt gravas i två dygn. Vänd ett par gånger om dagen och var beredd på att laxen vätskar av sig en aning.

Ta fram laxbiten och skär snygga skivor. Servera med hovmästarsås (också godast om du gör hemmagjord) och kokt potatis alternativt på hårt tunnbröd.

Klassisk gravad lax
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHembakta bagels
Nästa artikelSkarpsås till inkokt lax

Kommentera