Hembakta bagels

-

Ni vet de där bröden i alla (amerikanska) filmer? Runda bagels med god fyllning, så matiga så det räcker som lunch? Jag gjorde en laddning hembakta bagels igår och fick tummen upp av mina tonåringar. Så goda!

De kanske kan upplevas som lite omständliga, men de är de egentligen inte. Att ge dem ett snabbt uppkok i vatten tillför den frasiga ytan och mjuka innanmätet. Ett judiskt bakverk från 1600-talet.

Jag har fått receptet av min svägerska Christine för många år sedan, ett väl beprövat recept.

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
0,5 dl ljus sirap
2 tsk salt
Ca 12 dl vetemjöl
2 msk socker

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sirap och salt. Fortsätt att jobba in vetemjölet och låt din matberedare knåda degen ett tag. Täck degen och lås jäsa ca 1h.

Ta ut degen på ditt bakbord och knåda igenom degen igen. Dela i 12 bitar och rulla runda bullformar (genom att trycka ner handflatan på degbiten, snurra mot underlaget och lätta på trycket eftersom – tills du har en rund degbulle). Gör ett hål i mitten och lägg brödet på ett mjölat bakplåtspapper. Gör hålet större än du först kan tro, för det både jäser och gräddas till ett mindre hål.

Hembakta bagels

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en kastrull och vispa ner socker så det löses upp. Lägg ner ett bröd och låt koka i 3-4 minuter – vänd brödet efter halva tiden. Ta upp med en hålslev och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön alternativt vallmofrön.

Hembakta bagels

Låt bröden grädda i 18-20 min och ta ut plåten med väldigt goda hembakta bagels. Låt svalna.

Hembakta bagels

Skär din bagel på hälften och stek snittytorna lite snabbt i en stekpanna. Bred Philadelphiaost (gärna lite mera än vanligt) på bröden och fyll sedan med valfritt. Jag hade både skinka och ost, men även ruccolasallad och skivad tomat. Sa jag att Alva gjorde en stor tumme upp?

Hembakta bagels
Hembakta bagels
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar