En efterrätt som bara lät för god för att låta bli hittade jag inne hos Matplatsen. En citronkladdkaka med cheesecake. Två goda efterrätter i en och dessutom med citronsmak. Sen passar den gula färgen extra bra i dessa påskdagar, tycker ni inte? Mums!
Citronkladdkaka med cheececake
2 ägg
2 dl socker
150 g smält smör
ca 3/4 dl pressad citron
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
Cheesecakeswirl:
175 g cream cheese
1 äggula
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
Smält smöret och dra av plattan. Häll ner sockret och rör runt så det löses upp. Knäck ner äggen en i taget och rör mellan. Pressa ner citron och rör igen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Det blir ganska lös men den blir bra vid gräddning. Häll i en smord form (ca 20 cm diameter) med bakpapper i botten.
Blanda i hop ingredienserna till cheesecakesmeten och spritsa ut över kakan. Gärna med en sprits och ett snyggt mönster. Jag valde en kanelbullesnurra.
Grädda i 175 C ca 20-25 min (den ska vara ganska kladdig, sätter sig sen). Låt kallna i kylen. Sikta över lite florsocker och servera med vispad grädde. Snyggt också med en skiva citron.
En efterrätt eller fika som också kommer att passa utmärkt i sommar, med jordgubbar eller vinbär till. Midsommarefterrätten kanske?