Påsken 2021

-

Påsken 2021 kom lika snabbt som påsken 2020 tror jag. Det var mars och tjejerna hade sportlov och två veckor senare så är det påsk. Jag hinner inte riktigt med ibland.

Men tips på god mat för påsken kommer här. Vi får ju inte ha gäster i år, men äta gott är ju härligt även i liten skala.

För er som vill förbereda så har jag några tips på hemmagjord gravad lax. Det är faktiskt galet enkelt och otroligt mycket billigare än att köpa några få skivor på affären. Jag kan tipsa om både apelsingravad lax, fänkålsgravad lax, lakritsgravad lax, gravad lax med citron och ingefära samt rödbetsgravad lax. Till laxen måste du också prova att göra egen hovmästarsås (gravlaxsås). Såå mycket godare än köpevarianten!

Gravad lax med citron och ingefära

Till påskmiddagen sedan. Små tilltugg är ju så himla goda, något litet att tugga på lagom till välkomstdrinken. Jag är så förtjust i tilltugg eller förrätter, så ibland väljer jag bort efterrätten och tar en förrätt till.

Örtplättar med rökt lax är en sådan liten rätt. Kanske svårt att äta på stående fot, men passar absolut till förrätt.

Bubbel har seglat upp på vår favoritlista här hemma och vi delar gärna en flaska då och då. Det behöver ju inte sparas till stora firanden, utan ett gott bubbel går att dricka när som helst. Oftast dricker vi Cremant som tillverkas precis som champagne men inte får kallas champagne då det är tillverkat i fel område. Kostar av den anledningen bara hälften så mycket.

Örtplättar med rökt lax

Jag måste också få tipsa om min veganska gummröra. Faktiskt godare än klassisk gubbröra, så om jag får välja så väljer jag gummorna.

Gummröra till midsommar

Ett snyggt fat med romtårta och goda kex fungerar både som tilltugg i början och som tilltugg en stund efter middagen. Riktigt gott och det fungerar inte bara till påsk, utan året runt. Också effektfullt att göra halva tårtan med röd rom och halva tårtan med svart rom.

Romtårta

Bland förrätter och tilltugg så är även krustader med laxröra en smidig liten start och här går det att äta på stående fot.

Krustader med laxröra

Som middagsmat sedan och vi fortsätter på laxtemat. Sommarlax med rabarbersalsa är en god och fräsch rätt. Kanske lite tidigt med rabarber för oss som bor i Norrland, men gissar att rabarbern kommit upp för er i söder? Då passar den här laxrätten alldeles utmärkt!

Sommarlax med rabarbersalsa

Även lax med murkelsås och krossad sötpotatis är en otroligt god laxrätt.

Lax med murkelsås

Paj är väl också en klassiker till påskbordet. Både västerbottensostpaj (funkar till alla högtider) och potatispaj med chevre.

Klassisk västerbottensostpaj

Till gottebordet sedan och jag måste få tipsa om snygga banandammsugare. Affärerna brukar sälja gul marsipan lagom till påsk, så hyfsat enkelt ändå.

Banandammsugare

Även hemmagjort godis brukar ha en strykande åtgång, här påskfudge gjord på gult skumgodis. Yummie!

Påskfudge

Hoppas att ni fått några tips till påskbordet och att ni kommer att äta gott! Ifall ni använder något av mina recept så får ni gärna tagga mig på Instagram eller berättar om min bloggadress för nyfikna. Tack på förhand och Glad Påsk på er alla!

5 tips till hälsa
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPåskhandla billigare
Nästa artikelCitronkladdkaka med cheesecake

Kommentera