Klassisk västerbottensostpaj

-

I påskas så skulle jag sätta ihop vår påskmiddag, men insåg snart att jag aldrig bloggat om en klassisk västerbottensostpaj. En god paj kan en å andra sidan äta vilken helg, eller på vilket buffébord, som helst. Så receptet passar lika bra efter påsk, som före påsk.

Så efter att jag gjort en pajdeg och tryckt ut den i formen (jag hade faktiskt gjort det ett par dagar i förväg och förvarat hela pajformen i frysen), så fick Daniel i uppdrag att fylla pajskalet och grädda vår paj.

Han gick helt enkelt in på västerbottens ost hemsida och hittade deras västerbottensostpaj – mer rätt än så kan det väl inte bli? Så här blev vår paj, gjort med nästan samma recept:

100 g rumsvarmt smör
1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl

300 g riven västerbottensost
3 ägg
2 dl grädde
Gräslök
Svartpeppar

Rör först ihop degen och där tycker jag att det är enklast med rumsvarmt smör, så mjölet blandas in ordentligt. Lägg ut degklumpen i en pajform och tryck ut degen i ett jämnt lager. Här kan du förbereda ett pajskal och stoppa in hela formen i frysen, tills det är dags för tillagning.

Ställ ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 min. Under tiden hinner du blanda ihop fyllningen. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem tillsammans med grädden. Fyll på med riven ost och smaksätt med svartpeppar och hackad gräslök.

Ta ut det förgräddade pajskalet och häll i fyllningen. Sätt tillbaka in i ugnen och grädda ca 20 min, tills pajen har stannat. Ev får du lägga ett bakplåtspapper sista stunden, då pajen har lätt för att bli mörk på ytan.

Ta ut pajen och låt den stå en stund innan servering. Skär ev upp pajen i portionsbitar och pynta varje bit med lite creme fraiche, hackad rödlök och en klick rom.

Klassisk västerbottensostpaj
Klassisk västerbottensostpaj
En tallrik från vårt påskbord, med klassisk västerbottensostpaj, potatisgratäng, köttbullar och gravad lax med citron och ingefära
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera