Gravad lax med citron och ingefära

-

Lax i alla former hör ju påsken till och jag provade att göra två olika sorters gravningar (skriver en så?). Dels en gravad lax med citron och ingefära men också en fänkålsgravad lax. Det är ju så himla gott med gravad lax och hemgjord hovmästarsås, och de här recepten kan ni återanvända till midsommar eller till jul. Att grava själv är dessutom mycket billigare. Perfekt!

Receptet nedan är för en laxbit på 1 kg. Jag hade inte så stor bit, då vi bara var fyra (två vuxna och två ungdomar) på vårt påskbord, men det var helt enkelt bara att minska receptet till hälften eller en tredjedel.

8-10 bufféportioner:
1 kg lax (viktigt att laxen har varit fryst minst två dygn)
3 msk socker
3 msk salt
2 tsk vitpepparkorn
1/2 citron, rivet skal och saft
1/2 apelsin, rivet skal och saft
1/2 lime, saften
2 msk riven färsk ingefära

Ta fram laxen som är tinad och även en passande påse att förvara laxen i. Ta fram en skål och mät upp socker, salt och mortla vitpepparkornen. Fortsätt att mäta upp citron, apelsin och lime samt riven färsk ingefära. Blanda om i skålen.

Fördela röran på laxen, det går enklast med händerna, och se till att hela laxen blir täckt. Lägg den i påsen och förvara den i kylskåpet i två dygn, vänd påsen ett par gånger under tiden.

Gravad lax med citron och ingefära

När det är dags att servera, skrapa av kryddorna och skär laxen i tunna skivor. Servera gravad lax med citron och ingefära tillsammans med potatis och hovmästarsås. Gott gott!

Gravad lax med citron och ingefära
Gravad lax med citron och ingefära
Gravad lax med citron och ingefära

Alla foton tagna av Daniel som fick ställa fram det mesta till påskmiddagen, medan jag gjorde ett intervallpass löpning. Bra fördelning!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMatsmart träning
Nästa artikelKyckling med dragonsås

Kommentera