Hovmästarsås

-

Hovmästarsås eller gravlaxsås, det är vad jag förstår samma sak. En sås som man har till lax, gravad eller rökt och en självklarhet för mig på julbordet. Eller på nyårsbordet i någon snygg förrätt. Hovmästarsås, eller gravlaxsås som jag oftast kallar den, är den väldigt enkel sås att röra ihop. Trodde jag.

Den här gången så skar sig min sås och jag fick lära mig hur jag skulle rädda den. Men inget ont med det, det är alltid nyttigt att lära sig av sina misstag och att det gick att rädda den. På vår julafton så var det bara jag och Daniel, så det var ingen stress, men nästa gång så har jag kanske mera press i tid. Så här gjorde jag:

2 msk senap
2 msk hackad dill
lite socker
salt och peppar
½-1 msk vinäger
1 dl rapsolja

Blanda allt utom oljan i en bunke och vispa gärna med elvisp. Droppa ner olja från början och vispa kraftigt. Se efter så oljan smälter in i såsen innan mera olja tillsätts. Hellre lite för långsamt än tvärtom. Mot slutet, så smaka av såsen ett par gånger. Ifall den smakar för mycket vinäger så ta lite mera olja för att få en bättre smak.

Den här gången skar sig min sås och jag var tvungen att läsa på. Det stod att man kunde späda med lite mjölk och fortsätta vispa, men det funkade inte för mig. Då tog jag istället fram en ny skål, lite ny senap och lite vinäger. Vispa ihop dessa två och sen droppa i av min gamla sås – betydligt långsammare den här gången.

Hovmästarsås

Jag fick ihop min sås och kunde njuta av en god hovmästarsås till den gravade laxen på julbordet. Har ni aldrig provat, så gör det! Det är faktiskt jättelätt, bara man droppar oljan försiktigt, och det smakar så mycket godare och fräschare än köpt sås. Ingredienserna har man väl oftast hemma dessutom, så i princip så gör man såsen gratis.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar