Nyårsmat?

-

Nyåret närmar sig och oavsett om ni har bjudit hem gäster eller om ni ska vara själva, så kommer frågan om nyårsmat? Vad ska vi äta på nyårsafton fram till 12-slaget? Jag har försökt samla lite olika förslag nedan, om både välkomstmingel och några förslag till 3-rätters middag. Jag hoppas framför allt att ni får en superhärlig nyårsafton och att ni, oavsett vad ni väljer att äta, tar hand om varandra och myser lite extra!

Som välkomstdrink så kan ni välja en alkoholfri tranbärsdrink eller kanske en festivaldrink, om det inte är så att ni vill köra på bubbel?
Till drink eller bubbel, så är det gott att ha något litet att tugga på. Några favoriter är mina kaviarsnurror, pestosnurror, Västerbottenstilltugg eller några små smidiga krustader. Eller en tallrik/ugnsform Västerbottensostgratinerade chips?

Nyårsmat?
Västerbottensostgratinerade chips

Jag älskar förrätter! Det är en sådan favorit, så jag skulle lätt kunna välja två förrätter, en varmrätt och sen välja bort efterrätten. Men det är jag det.

Som förrätt så finns det några favoriter såklart. Min allra bästa rätt alla kategorier, och som slår de flesta med häpnad första gången de smakar den, är mina laxrullar på honungsspegel. Men ifall man är sugen på något annat så kan jag tipsa om en förrättsstor portion av min getostrisotto med rödbetor, en liten tallrik morotssoppa med fetaost eller varför inte en avokadotoast (då kan man göra en lite snyggare uppläggning förstås)? Även grillad sparris är supergott!


Laxrullar med philadelphiaost

Efter förrätten kommer varmrätten och här finns det så många goda maträtter att välja mellan. Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på hummer till förrätt och oxfile till varmrätt utan tänka att man vill äta gott – oavsett huvudingrediens.

Det är lika lyxigt med fisk, tex en god fjällröding eller lax med viltsmak. Kött är kanske svårt att byta ut för många och mina tips får då bli att göra en fläskytterfilegryta, en god renskavsgryta eller en kycklinggryta. Enkelt att förbereda då det ska stå och puttra en stund alternativt vara i ugnen, men vad skönt! Att få tid över för de sista förberedelserna medan maten sköter sig självt är väl suveränt.


Viltlax med lingon

Efterrätten sen? Jag tycker att det är oerhört praktiskt att förbereda efterrätten i förväg, så det bara är att ta fram. Som att göra en hemmagjord glass eller semifreddo och ha den färdig i frysen. Att göra en pannacotta med valfri smak, som kan stå redo i kylen från förmiddagen. Ifall det är en efterrätt i fast form (pannacotta eller glass) så kan man enkelt göra den nyårsfin med tomtebloss.

Det går också att servera en äggtoddy tillsammans med någon liten chokladbit. Drinken är ganska mastig, så det blir som en efterrätt bara den. Den går ypperligt att servera alkoholfri, och ifall någon vill spetsa den så kan man göra det efteråt.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHovmästarsås
Nästa artikelPasta Piemontese

Lämna ett svar