Espressokaka med maräng

-

En god chokladkaka med maräng skulle väl sitta fint som helgfika? Här kommer just en god espressokaka med maräng, som är väl värd att prova. Jag kan tänka mig att den är riktigt smarrig tillsammans med en klick lättvispad grädde, men då jag inte hade någon grädde, så tog jag första biten utan.

Receptet har jag hittat inne hos Mitt kök och passade fint, då jag hade lite smält choklad som jag behövde göra av med. Jag gjorde min kaka i en form som mäter 20 cm istället för 24 cm. Lite längre gräddningstid än receptets 30 min, men annars likadant.

Ingredienser:

50 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3 äggulor
0,75 dl kallt starkt kaffe
1,75 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 krm salt
2 msk espressopulver
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen, alternativt bakplåtspapper som ni ser på mina bilder

75 g mörk choklad, 70%
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 krm ättikssprit, 12%
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 dl rostade pumpakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i din springform och ”klistra” även fast bakplåtspapper längs kanten (enkelt med lite flytande smör). Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa i äggulorna och det kalla kaffet. Lägg äggvitorna i en annan bunke.

Blanda mjöl, kakao, salt, espressopulver, vaniljpulver och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i äggvispet. Bred ut smeten i formen och fortsätt med marängen.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna medan du vispar äggvitorna.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget, och vispa till en seg och blank smet. Vispa ner ättika och majsstärkelse.

Espressokaka med maräng
En färdig påse från Exotic Snacks

Vänd ner pumpakärnorna och ringla ner den smälta chokladen. Vänd försiktigt runt så att marängen marmoreras. Bred marängen över kaksmeten och sätt in hela formen i nedre delen av ugnen.

Espressokaka med maräng
Espressokaka med maräng

Grädda ca 30 min i en större form och ca 40 min i en 20 cm-form. Ta ut kakan och låt den svalna en aning innan du tar bort springformens kant och skär upp en bit.

Espressokaka med maräng
Espressokaka med maräng

Servera din espressokaka med maräng tillsammans med lättvispad grädde och gärna någon färsk frukt. Om den smakar kaffe? Nej, det tycker jag inte.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelKlassisk västerbottensostpaj
Nästa artikelFänkålsgravad lax

Kommentera