Mera tips på god mat som en kan göra hemma. Inför midsommar kanske? Här kommer nämligen en annan gravad lax som vi åt till påskmiddagen på påskafton. En fänkålsgravad lax som gjorde sig fint tillsammans med fänkålssallad, västerbottensostpaj, potatisgratäng och hemmagjord hovmästarsås.
500 g laxfilé (viktigt att laxen varit fryst minst två dygn innan)
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk socker
1 tvättad ekologisk citron, skalet
Hackad dill
Rostade fänkålsfrön
Ta fram laxen och även en påse som rymmer att förvara laxen i. Ta fram en skål och mät upp salt och socker. Fyll på med mortlad vitpeppar och fänkålsfrön, samt rivet skal av en citron. Klappa in röran på laxen, enklast med händerna, och lägg laxen i en påse. Lägg påsen i kylskåpet i två dygn men vänd påsen ett par gånger under tiden.
Vid servering, skrapa bort kryddorna och skär laxen i smala skivor. Toppa med hackad dill och ev rostade fänkålsfrön. Servera fänkålsgravad lax tillsammans med potatis och en hemmagjord hovmästarsås. En god fänkålssallad passar fint till också.