Nu ni, här ska ni få de godaste och snyggaste påskfika ni någonsin skådat. Jag har nämligen gjort en laddning banandammsugare, såklart med gul marsipan lagom till påsk.
Hemmagjorda dammsugare, eller punschrullar som de också kan kallas ifall det är punsch i dem, är såå galet mycket godare än fabriksgjorda dammsugare. Så gör er själva en tjänst, baka en laddning hemmagjorda dammsugare och sluta sedan äta fabriksgjorda. Visst – det är omständligt då det är flera steg, men smaken är värt allt jobb. Jag har gjort några olika smaker, bara att välja – alla är lika goda!
Den här gången ville jag prova att göra banandammsugare. Inför påsk och lite lediga dagar. Så här gjorde jag då:
Banankaka (kan göras dag 1 och sen fortsätta med resten en annan dag):
150 g mjukt smör
2 dl socker
1 dl florsocker
3 st mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
Börja med att ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli lite mjukt. Sätt ugnen på 200 grader och smöra en form med smör och vetekli (eller ströbröd).
Vispa samman smör, socker och florsocker, alternativt mosa ihop med en gaffel. Mosa bananerna och blanda ner dem tillsammans med äggen i smörsmeten. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med banansmeten. Häll över i ugnsformen och sätt in i ugnen. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och vänd upp och ner på en tallrik. Låt svalna.

Dammsugare-smeten (Kan alltså göras dag 2 för att underlätta):
125g mjukt smör
3 msk socker
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
lite salt
1 msk Bols bananlikör
175-200 g banankaka
200 g marsipan – jag hade hittat gul marsipan med banansmak (finns just nu hos Matsmart, 2 st för endast 20 kr)

Blanda ihop smörsmeten i en bunke, tärna sedan ner sockerkakan och rör. Banankakan kommer att smulas sönder och blandas jämt i smörsmeten.
Kavla ut marsipanen till ett tunt lager, enklast att kavla mellan plastfolie. Lägg ett jämnt rör med smet längs marsipankanten och rulla sedan ett varv. Lägg de långa rullarna på en tallrik och in i kylen så får smöret stelna igen och rullarna stabilisera sig.


Chokladdoppa kanterna (går att göra dag 3 ifall en inte hinner samma dag):
Mörk choklad, jag hade chokladknappar från Odense, 150 g
Smält chokladen i ett vattenbad och doppa ändarna på dina skurna dammsugarbitar. Lägg tillbaka på plastfolietallriken och sätt tillbaka in i kylen. Låt chokladen stelna och bjud sedan dina fikagäster. Såå goda!


