Gravad lax med rödbeta och dillolja

-

Hej på er! Jag hoppas att ni hade en underbart härlig julafton igår och att ni hade lugn och frid samt att ni åt god mat!

Min mesta mat inför julen har jag skrivit om, bland annat mina fem måsten på julbordet, men i år testade jag faktiskt en helt ny maträtt för mig. Gravad lax. Alltså, jag har såklart ätit det förut, men jag har aldrig gravat laxen själv förut. Först ut så blev det en gravad lax med rödbeta – allt för den snygga färgen.

Hittade ett recept på Ica som jag följde. Jag hade en mindre laxbit då vi inte var så många, men jag minskade helt enkelt receptet.

Ca 250 g lax (den ska ha varit fryst minst två dygn)
1 msk socker
1 msk salt
Citronskal från 1/2 citron
1/2 Rödbeta

Mät upp socker och salt samt citronskal i en skål och blanda om. Skala en rödbeta och riv halva rödbetan grovt på ett rivjärn. Blanda ner rivet i sockerblandningen.

Klappa in ett jämnt lager på laxbiten (absolut enklast med händerna) och lägg laxbiten i en påse. Lägg in påsen i kylen i 1-2 dygn och vänd påsen ett par gånger under tiden. Det blir en del vätska i påsen, så lägg gärna påsen på en tallrik eller i en form.

Vid servering, skär gravad lax med rödbeta i tunna skivor, gärna på snedden så är det enklare att skära av mot botten/laxskinnet, och lägg upp snyggt på en tallrik.

Gravad lax med rödbeta

Dillolja

Om ni vill och har tid så kan ni också göra en dillolja att servera till. Jag tycker dock att den blev ganska smaklös, så det bästa var att även ha en hovmästarsås på sidan. Kombinationen blev väldigt god!

1 dl dill
2 dl färsk spenat
ca 1 dl rapsolja
Salt och svartpeppar

Lägg dill samt spenat i en skål och ta fram mixerstaven. Börja mixa medan du häller ner olja lite långsamt. Den färska spenaten vill gärna fastna i mixerstaven men det blir lättare och lättare ju mer olja i skålen. Smaksätt med salt och peppar.

Garnera gravad lax med rödbeta med dillolja och ställ fram resterande dillolja på bordet, så får gästerna ta mer ifall de vill ha.

Gravad lax med rödbeta
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelA very Merry Christmas
Nästa artikelGravad lax med lakrits

Kommentera