Gravad lax med lakrits

-

Ursäkta om jag tjatar på om julmat en dag till, men jag måste få tipsa om gravad lax med lakrits. Laxen som fick bäst betyg på julbordet i år.

Sen känner jag mig lite tudelad. Kan vi inte få njuta av julen mer än en dag? Jag skriver det här på juldagen och i mitt instagramflöde (som mest handlar om mat) så har nästan alla redan kastat ut julen och siktar på nyår. Visst vill vi matbloggare tipsa om nyårsmat, men är det så bråttom? Själv njuter jag av julens lugn minst en dag till innan jag ger upp.

Innan jul gjorde jag gravad lax för första gången och jag provade två smaker. Dels gravad lax med rödbeta men också gravad lax med lakrits. Även om ni inte lagar gravad lax något mera i år, så kan ni spara detta recept till påskbordet eller midsommar.

Gravad lax med lakrits

Ca 250 g lax (den ska ha varit fryst minst två dygn)
1 msk socker
1 msk salt
1/4-1/2 msk lakritspulver (jag tog 1/4 men kan tänka mig att ta mera nästa gång)

Mät upp socker, salt och lakritspulver i en skål och blanda. Klappa in laxbiten med lakritsblandningen (enklast med händerna) och lägg laxen i en påse.

Lägg in påsen i kylen i 1-2 dygn och vänd påsen ett par gånger under tiden. Det blir en del vätska i påsen, så lägg gärna påsen på en tallrik eller i en form.

Vid servering, skär gravad lax med lakrits i tunna skivor, gärna på snedden så är det enklare att skära av mot botten/laxskinnet, och lägg upp snyggt på en tallrik.

Gravad lax med lakrits

Citronmajonnäs

Servera gärna med en citronmajonäs på sidan. Jag gjorde det enkelt för mig den här gången och använde färdig majonäs:

1/2 dl Majonnäs
Saft från 1/2 citron
Citronpeppar

Mät upp i en skål och pressa citronsaft över majonnäsen. Blanda till en jämn citronmajonnäs och krydda med citronpeppar.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera