Mina 5 måsten på julbordet

-

Snart jul och också julafton. Jag känner mig rätt lugn i år och har koll på det mesta (tror jag). Jag och Daniel gick och köpte en julgran häromkvällen, så den står i källaren och tinar upp, så ska vi ta upp den till lägenheten på söndag och klä den. På söndag ska också skinkan griljeras och jag får ta första skinkmackan. Julskinka med äppelmos är en av mina 5 måsten på julbordet faktiskt. Och kanske helst den där första tunnbröd-mackan tillsammans med ett glas julmust kvällen innan julafton. Då är det jul!

Vad har ni för måste-rätter på julbordet? Vilka rätter är det som ni förknippar med jul och som ni också kanske bara äter vid jul? Kommentera gärna här nedanför, så kan vi inspirera varandra – jag kanske vill byta några av mina 5 måsten på julbordet och föra in någon helt ny? Inspirera mig!

Plats nr 1:

Den viktigaste julrätten för mig är julskinkan. Helst på ett hårt tunnbröd och med hemmagjort äppelmos ovanpå. Om jag dessutom dricker julmust på sidan, så är julbordet komplett. Jag köper färdig skinka som jag bara griljerar själv och här har du mitt recept på griljerad skinka.

Mina 5 måsten på julbordet

Plats nr 2:

Plats nr 2 plockar mitt hemmagjorda äppelmos, som är ett måste tillsammans med skinkan. Jag vet att de flesta äter julskinka tillsammans med senap, men i min värld så är äppelmos det enda rätta. Hemmagjort äppelmos med en touch av kanel dessutom. Supergott verkligen! Här har du receptet.

Plats nr 3:

Plats nr 3 plockar gravad eller rökt lax tillsammans med hemmagjord hovmästarsås. Det tillsammans med kokt potatis, så har julbordet kommit långt.

Plats nr 4:

Plats nr 4 intas av Daniels hemmagjorda svampomelett som han mormor Eva alltid har gjort. Receptet är alltså gammalt och beprövat och även Saga nämnde den som ett måste.


Jag hade tyvärr ingen bild på Daniels omelett, utan fick ta omeletten som vi åt i Röros i somras, dagen innan vi gick upp på Galdhöpiggen.

Plats nr 5:

På plats nr 5 kommer till sist min chokladdoppade lakritskola. Det klart att vi måste ha något gott på slutet och det här är den godaste julkola jag vet. Det känns som jag tjatat om den på slutet, men om ni inte har provat den – gör det!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar