En smakrik citronkola

-

Häromdagen postade jag ett inlägg om den julkola jag tycker är godast och som jag också kokar till jul varje år. Det är en chokladdoppad lakritskola som slår alla andra kolor jag har smakat. Men det finns faktiskt en klar tvåa också, en smakrik citronkola som jag testade för första gången förra året. Så mina tips inför julens gottebord, är att laga dessa två sorter. Då har ni ett väldigt gott godisbord. Strunta i färdiga chokladaskar (där många sorter innehåller palmolja) och koka en eller två sorter själv istället. Smakerna lakrits och citron kompletterar dessutom varandra fint!

5,75 dl socker
3 st citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Börja med att mäta upp alla ingredienser och hacka chokladen. När det väl börjar koka så går det fort och bra om allt är förberett.

Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills att temperaturen uppgår till 114 grader. Tillsätt smöret och låt det koka vidare tills att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt tills chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Här hade min smet blivit lite för kall, så jag satte tillbaka den på låg värme och rörde rörde rörde. Smeten gick då ihop igen.

Häll smeten i en form ca 25 x 30 cm och ställ kallt över natten. Skär kolorna i bitar och räkna med strykande åtgång. De blev lite klibbiga så jag skakade runt dem i florsocker, blev ju ännu snyggare och gott med det söta mot det syrliga!

En smakrik citronkola

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar