Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

-

De här godisarna är de godaste hembakta godisarna jag vet och jag har bakat dem lagom till jul i flera år. Jag nämnde för tjejerna att jag skulle göra lakritskola och då frågade de vilka godisar det var?
– Eller är det de med turkisk peppar? De är så otroligt goda, mamma!

Jag har hittat receptet hos Matplatsen, men hon har själv hittat receptet hos Johanna Westman och hennes bok om julgodis. Gör de här och Skumtomtefudge så har du julgodis-”problemet” ur världen. Det behövs inga andra än de här två sorterna. Ifall man inte ids göra lakritskolan chokladdoppad, så är de nästan lika goda utan. Men då bör man slå in varje i lite omslagspapper, så de inte kladdar ihop. Så här:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör

200 g mörk choklad
flingsalt

Börja med att krossa godisarna lite lätt. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar-smulet i en vid kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt koka tills termometern visar drygt 120 grader eller tills smeten klarar ”kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Ica har en bra sammanfattning över olika temperaturer för kola, så man kan bestämma själv hur hård kola man vill ha. Jag tog av min kastrull när termometern visade 124 grader.

lakritskola

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form. Ställ kolan kallt att stelna. Dela kolan i lagom stora och snygga bitar, tips är att man tar lite olja på kniven. Smält chokladen och doppa varje bit i chokladen, enklast med en gaffel. Slå gaffeln lite lätt i kanten av bunken och stryk av överflödigt innan du lägger upp på ett bakplåtspapper. Strö en, max två, flingor salt på toppen innan chokladen har stelnat. Hellre lite mindre salt än för mycket, tycker jag.

lakritskola3

lakritskola4

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar