Valnötsburgare med getostdressing

-

Här kommer ett tips till Meatfree Monday, eller vilken dag som helst för er som gillar vegetarisk mat. Eftersom min yngsta dotter Alva blivit vegetarian, så behöver jag lära mig fler rätter vegetarisk mat. Jag är intresserad av vegetarisk mat själv och vi äter mindre och mindre kött. Jag har span på några olika bloggar som alla kör vegetarisk mat och blir inspirerad med jämna mellanrum. Igår var det dags att testa något nytt, nämligen valnötsburgare med getostdressing. Lite omständligare recept än jag brukar publicera, men det har å andra sidan att göra med ovanan och lite nya råvaror. Receptet hittade jag hos Tuvessonskan och jag kopierade nästan rakt av, så här:

1 dl valnötter
1 dl mandel
3 dl cheddar
2 ägg
1 dl ströbröd
1 finhackad schalottenlök
Svartpeppar + salt
Panko till panering
Hamburgerbröd – själv föredrar jag Max Friscobröd framför alla andra varianter.

Getostkräm:
1 paket svarta bönor
100 g chèvre
2 msk rapsolja
1-2 msk crème fraiche
Svartpeppar + salt

Snabbsyrad rödlök:
1 stor rödlök
1,5 dl ättika 12%
3 dl strösocker
4,5 dl vatten

Börja med den syrade rödlöken genom att skiva en rödlök i tunna skivor. Koka upp ättika, vatten och strösocker och rör så att sockret löser sig. Lägg ner dina rödlöksskivor och ställ kastrullen på sidan medan du fortsätter med resten.

valnotsburgare

Kör valnötterna och mandlarna i en mixer. Jag valde att ha lite småbitar kvar, då jag gillar lite crunch. Blanda sedan i äggen, riven cheddar, hackad lök, ströbröd och kryddor. Låt smeten vila i ca 15 minuter. Förbered getostkrämen genom att mixa de avsköljda färdigkokta bönorna med chèvre utan kant. När bönsmeten är helt slät ha i rapsoljan och avsluta med att vända i crème fraichen samt salt och peppar efter smak. Ta fram valnötssmeten och forma till 6 jämnstora biffar med lite lätt fuktiga händer. Vänd dem i panko innan du steker dem i rapsolja på låg medeltemperatur några minuter på varje sida.

valnotsburgare1

Servera burgaren tillsammans med ett gott bröd, spenatblad, getostkrämen och den syrade rödlöken.

Valnötsburgare med getostdressing

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar