Julchoklad utan palmolja

-

Då julen närmar sig så tänker nog de flesta på den julmat som är favoriter och som ofta avslutas med ett dignande dessertbord. Detta dignande dessertbord har ofta både en och två sorters chokladkartonger och det är ju enkelt och gott. Men jag råkade läsa en delad länk från Allas tidning där de listat julchoklad utan palmolja.

Då jag gärna avstår palmolja och alltid läser innehållsförteckningar då jag går och handlar, så blev jag intresserad och klickade in. Jag vill avstå palmolja då jag tycker att det är en dålig idé för miljön att skövla annan skog för att kunna plantera palmer. Putta bort skogens vilda djur som alltid har bott i djungeln, för att skapa ett jordbruk med palmer. Ja – det finns certifierad palmolja som ska vara bättre för miljön, men varför inte försöka undvika palmoljan helt och hållet? Här nedan är en text klippt direkt från Allas tidning och reportaget jag länkar till här (har tagits bort från Allas sida):

Palmolja – de flesta av oss har negativa tankar om det ordet. Visst tänker du mer miljöförstöring än julmys? Problemet är bara att palmoljan har tagit sig ända in i det allra heligaste – julgodiset.

Men varför bör vi vända ryggen åt allt som innehåller palmolja?

Av flera anledningar, faktiskt. Dels är det skövlingen av värdefull regnskog i bland annat Indonesien och Malaysia som görs för att ge plats åt stora plantage där man odlar oljepalmer. Djuren och växterna som finns i skogarna trängs undan och försvinner i många fall helt från området. Omkring de här plantagen begränsas också tillgången på rent vatten.

Palmoljeodling resulterar också i ökade utsläpp av växthusgaser som frisläpps när man odlar på torvmarker istället för att skövla regnskog.

Det är vi konsumenter som berättar vad vi vill äta, genom att köpa billiga men också ofta sämre produkter. Vi konsumenter har en fantastisk kraft att visa, varje gång vi går och handlar. Välj bort de produkter som inte är bra för dig själv eller för din familj. Välj också bort produkter som är dåliga för vår miljö. Vår miljö håller på att kollapsa, så vi behöver bry oss om allt vi kan och göra medvetna val.


Hemmagjorda skumtomtefudge – helt utan palmolja

Julchoklad utan palmolja

Så var är den där listan? Vilka chokladaskar kan jag köpa den här julen för att göra så rätt som möjligt? Jo, här kommer den (klippt från Allas):

Det här godiset innehåller certifierad palmolja:
Delicatoasken
Merci
Lindt praliner (ej den rena chokladen)
Lindor
Anthon Berg
Nutella
Fazer
Marabou, inklusive både Aladdin och Paradis
Mars: Snickers, Mars, Twix och Kit-kat innehåller alla certifierad palmolja
Cloetta
Ferrero: Rocher och Kinderägg
Toffifee
Werter’s original

Julgodis helt utan palmolja:
Vill du ha en palmoljefri jul ska du antingen göra ditt eget julgodis eller frossa loss bland de här godsakerna. Det finns så klart fler som får grönt ljus – håll koll på innehållsförteckningen.

Skumtomtar utan choklad från Cloetta
Marabous Noblesse
After Eight från Nestlé
Toblerone
Gammaldags Bravo-kola från Polkapojkarna
Chokladtomtar från Friedel
Chokladaskar från Valrhona
Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer
Anthon Berg marsipanbröd

Jag försöker inte säga att jag är perfekt på alla sätt, men jag försöker göra så rätt jag kan. Jag läser på då jag hinner, jag försöker handla både med hälsa och miljö i fokus och framför allt så försöker jag att äta upp allt jag köper hem. Om vi alla agerar med ”alla kan göra något, men ingen kan göra allt” så pushar vi världen en liten bit framåt varje dag vi handlar.

Ett alternativ till att köpa färdiga chokladaskar, är att göra sitt eget julgodis. Det är kanske det allra enklaste sättet att undvika palmolja? Jag måste få tipsa om mina skumtomtefudge eller om mina chokladdoppade lakritskolor med turkisk peppar. Såå goda, så de konkurrerar ut allt färdigproducerat julgodis.


Hemmagjorda chokladdoppade lakritskolor – helt utan palmolja


Lakritsfudge med S-märken – helt utan palmolja


Citronkola – helt utan palmolja

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar