Citronkola

-

Citronkola, enligt många bloggar lagat av Tina Nordström i något TV-avsnitt för många år sedan, men jag hittar det inte på hennes egen sida. Istället har jag plockat receptet hos Matplatsen. Det kändes lite omständligt men jag gillar både Tina, citron och julgodis, så jag var tvungen att ge det ett försök. Oh my god vilken god kola. Gör ni bara en kola till jul, så är det frågan om det inte måste vara den här. Min lakritskola ligger också högt upp på listan, så ni kanske ändå måste koka två kolor till jul? Citronkola och lakritskola borde dessutom komplettera varandra bra?! Här kommer receptet:

5,75 dl socker
3 st citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Börja med att mäta upp alla ingredienser och hacka chokladen. När det väl börjar koka så går det fort och bra om allt är förberett.

Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills att temperaturen uppgår till 114 grader. Tillsätt smöret och låt det koka vidare tills att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt tills chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Här hade min smet blivit lite för kall, så jag satte tillbaka den på låg värme och rörde rörde rörde. Smeten gick då ihop igen.

Häll smeten i en form ca 25 x 30 cm och ställ kallt över natten. Skär kolorna i bitar och räkna med strykande åtgång. De blev lite klibbiga så jag skakade runt dem i florsocker, blev ju ännu snyggare och gott med det söta mot det syrliga!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

4 KOMMENTARER

Lämna ett svar