Att koka äppelmos

-

Att koka äppelmos är något man kan göra året runt, då det alltid finns färska äpplen i våra affärer. Men just nu, så dignar äppelträden av svenska äpplen och visst känns det ändå lite roligare om man kan laga något av sin egen frukt? Jag har tyvärr inga egna äppelträd i trädgården, men gör äppelmos ibland ändå. Det är tex väldigt viktigt för mig att ha äppelmos när det vankas julskinka och julskinkssmörgåsar. Min mamma lärde mig att koka äppelmos, och jag tycker att hennes variant fortfarande är godast:

600 g äpplen, valfri sort (eller blandat)
1/2 dl vatten
1 dl socker
1 kanelstång (alternativt kanelpulver)

Skala äpplena och dela dem i klyftor. Skär bort kärnhus och ev skadade delar, och lägg den i en kastrull. Häll på vatten och socker och sätt den på spisen för kokning tillsammans med kanelstången/malen kanel. Inte alltför varm platta, utan hellre att den får stå på lite längre.

Sätt under tiden in ett par burkar i ugnen på 100 grader, så de får bli steriliserade. När äpplena kokat klart och är mjuka, så ta ut kanelstången och mixa äpplena till ett mos. Fyll upp dina burkar med det varma äppelmoset och låt det svalna en aning. Hösten är räddad!

Att koka äppelmos

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar