Kolapaj med röda vinbär

-

Här kommer helgens efterrätt hemma hos mig. Jag pratar om en kolapaj med röda vinbär alternativt lingon. En söt paj och seg kolapaj och syrliga bär på toppen, det låter väl jättegott? En kolapaj med lingon är en efterrätt jag länge velat göra, men inte kommit mig för. Förrän nu, då jag istället toppade med röda vinbär.

Jag hittade receptet inne hos Matplatsen, men det finns likande recept på flera ställen.

Kolapaj med röda vinbär

Pajdeg:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt

Till servering
3 dl repade röda vinbär eller lingon
vispgrädde
kanel

Smält smöret till pajdegen. Blanda med socker, havregryn, mjöl och kanel. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt degen gå upp på en bit på kanten. Ställ in i kylen åtminstone 30 minuter och sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.

Jag upplevde det inte som en deg, utan mera som en fast smulpajs-topping. Jag fortsatte ändå och tryckte fast degen i en pajform. Efter en stund i kylskåpet så satt degen fast i formen, så den gick att grädda. Så ge inte upp, utan fortsätt med degen, fastän den inte känns som en deg.

Kolapaj med röda vinbär

Kolapaj med röda vinbär

Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och farinsocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter och lägg gärna ner en termometer. Rör då och då och låt temperaturen gå upp till 122 grader för en mjuk kola. Ifall ni inte har någon termometer, så fungerar det att göra ett kulprov. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt. Häll smeten i pajskalet och strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme.

Kolapaj med röda vinbär

Kolapaj med röda vinbär

Strax före servering: Vispa grädde och smaksätt med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med kanelgrädden.

Kolapaj med röda vinbär

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar