Lax med murkelsås med krossad sötpotatis

-

Nu ska ni få vår Valborgsmiddag, som seglade upp som en väldigt god rätt och som jag garanterat kommer att göra igen. Lax med murkelsås och krossad sötpotatis låter kanske inte så märkvärdigt, men var otroligt gott! Smakerna gifte sig väldigt bra med varandra.

Jag arbetade halvdag igår sista april, så jag hade gott om tid under eftermiddagen att köpa det jag behövde och även strosa på stan en sväng innan jag gick hem för att förbereda. Det var bara jag och Daniel till middagen, så jag kände ingen stress heller.

Lax med murkelsås och krossad sötpotatis:

2 bitar laxfilé
Salt och peppar

1 sötpotatis
1 vitlöksklyfta
Riven parmesan
salt och peppar

1 burk förvällda murklor
1 liten gul lök alternativt schalottenlök
3 dl grädde
1-2 tsk grönsaksfond
Soya
Ev salt och peppar

Ev några räkor som garnering

Ta fram och tina dina laxfiléer alternativt köp färsk lax. Sätt ugnen på 150 grader och låt hellre laxen stå inne lite längre. Lägg i en ugnsform och salta och peppra. In i ugnen ca 25-30 min. Alternativ (vilket jag gjorde denna gång) är att steka laxfiléerna i en stekpanna (helst gjutjärnspanna) på något svagare värme så de tillagas långsammare.

Gör iordning sötpotatisen, så du sätter in den samtidigt i ugnen tillsammans med laxen. Skrubba alternativt skala sötpotatisen och dela den i stubbar. Koka tills den är mjuk. Lägg över i en smord ugnsform och krossa stubbarna med en slev eller likn. Hacka vitlök och strö över, samt riven parmesanost. Smaksätt med salt och peppar.

När lax och sötpotatis är på gång, så kan du fortsätta med såsen. Häll av vattnet från murkelburken och skölj murklorna en extra gång. Hacka murklorna i mindre bitar, samt hacka en lök i små bitar. Fräs både lök och svamp ett par minuter i en kastrull innan du häller på grädde och grönsaksfond samt sänker värmen en aning.

Låt såsen puttra, åtminstone 10-15 min, kom ihåg att röra med jämna mellanrum. Smaka av såsen med soya (för både smak och färg) samt salt och peppar. Så. God. Sås.

Lax med murkelsås

När allt är klart, servera din lax med murkelsås och krossad sötpotatis. Jag hade även köpt några räkor som jag använde som garnering, men det är valfritt. Även en skål god sallad ska finnas på bordet.

Njut av festmåltiden!

Lax med murkelsås
Lax med murkelsås
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPinnbröd på Valborg
Nästa artikelApril 2019

Kommentera